Kosova Parlamentosu'nda bugün yapılan resmi kutlama, Kosova Milli marşının okunmasıyla başladı. Ardından konuşma yapan Kosova Meclisi Başkanı Yakup Krasniçi, "Kosova yüzyıllık bağımsızlık hayalini tam dört yıl önce bu mecliste geçekleştirdi. ve kanla kazanılmış olan bağımsızlığın dördüncü. yıl dönümünü bugün gururla kutlamaktayız" derken Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahagay, "Kosova'nın bu seviyeye gelmesi için Kosova'yı tanıyan, Kosova'ya her alanda destek ve yardım sunan tüm ülkelere; NATO'ya, AB'ye teşekkürlerimi sunarım" dedi.
Kutlamalar nedeniyle şehrin dört bir tarafına Kosova bayraklarının yanı sıra Kosova'nın bağımsızlık sürecini destekleyen ülkelerin ve mavi zemin üzerindeki 12 sarı yıldızla temsil edilen AB'nin bayrakları asıldı.
Yarın kutlamalar çerçevesinde Priştine, Aya Tereza bulvarında ilk kez Kosova Güvenlik Gücü resmigeçidi yapılacak.
Kosova bağımsızlığını kutladığı 17 Şubat'ta aslında hala Sırbistan ile tarihi boyunca yaşadığı sorunları çözebilmiş değil.
Ülkenin kuzeyinde Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı dört kent, iki ülke arasında gerilimin sürmesine neden oluyor.
Kosova bağımsızlığının dördüncü yıl kutlamalarına hazırlandığı günlerde, kuzeydeki dört kentte (Leposaviç, Zveçan, Zubin Potok ve Mitroviça'nın kuzeyi) başka bir telaş vardı.
14,15 Şubat 2012'de Sırbistan'ın desteğiyle Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova'nın kuzeyinde yapılan referandumun sonuçları çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Aslında bu malumun ilanıydı.
Bu kentlerde Kosova yönetimini tanınıp tanınmadığının sorulduğu referandumun sonucu yüzde 99,7 gibi oranla hayır çıktı.
Belediyelerin düzenlediği referandumda "Priştina'daki Kosova Cumhuriyeti'nin kurumlarını kabul ediyor musunuz?" [1] sorusu soruldu. 35 bin 500 kayıtlı seçmenin yüzde 75'i katıldı. Böylece bu bölgelerde Sırp nüfusunun ezici bir çoğunluğa sahip olduğu bir kez daha ortaya konuldu. Referandum bir anlamda Kosova yönetimin bağımsızlık kutlamalarına yapılan bir protesto eylemiydi.
17 şubat 2008'de Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) eski komutanlarından başbakan Haşim Taçi ve Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu'nin liderliğinde Karadağ'dan sonra Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova, Ocak 2012'de Gana'nın da katılmasıyla 86 ülke tarafından tanınıyor.
Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan ülkelerin başında ise kendi etnik bölgelerinin, alınacak karardan etkilenmesinden endişe duyan İspanya, Çin, Azerbaycan, Yunanistan; batılı devletlerin diğer bağımsız olan ülkeleri tanımayarak çifte standart uyguladığını savunan Rusya ve "Sırbistan" geliyor.
Sırbistan, BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararını öne sürerek Kosova'nın kendi topraklarına bağlı özerk bir bölge olabileceğini; ancak hiçbir zaman bağımsız olamayacağını savunuyor.
Sırbistan'da şubat 2008'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde AB yanlısı Boris Tadiç'in seçilmesi ile birlikte AB'ye girme konusunda girişimlerini arttıran Sırbistan'ın önündeki en büyük engel olarak da görülürken; sorunun blokaj veya referandum yoluyla çözülemeyeceğini ifade eden AB'nin ilk şartı; bölgenin yönetimi konusunda iki ülkenin uzlaşması.
[1] "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo?"