Kosova-Sırbistan sınırı yakınlarında ağır silahlı en az 30 kişiden oluşan bir grup Sırbın bir manastırı ele geçirmesiyle iki ülke arasında tırmanan gerginlikte en az dört kişi hayatını kaybetti.
Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla, yaptığı açıklamada, "Bu bölgeyi kontrol altına aldık. Bu, art arda yaşanan birkaç çatışmanın ardından gerçekleşti" dedi.
Vucic: Çatışmada üç Kosovalı Sırp öldü
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, çatışmada ölenlerden üçünün Kosovalı Sırp olduğunun doğrulandığını söyledi.
Dün (24 Eylül) çatışmalar sabah saatlerinde polisin Banjska'ya vardığını ve burada bir abluka olduğunu bildirmesinin ardından başladı.
Yapılan açıklamada polis memurlarına çeşitli mevzilerden "el bombaları ve omuzdan ateşlenen füzeler de dahil olmak üzere ateşli silah cephaneliği" ile saldırıldığı belirtildi.
Manastır kuşatması
Yaklaşık 30 kişilik bir grup daha sonra Sırbistan'ın kuzeyindeki Novi Sad kentinden gelen hacıların kaldığı Leposavic yakınlarındaki manastır kompleksine girdi.
Polis, Bay Svecla'nın "temizleme operasyonu" olarak tanımladığı operasyonu yürütürken gün boyu süren çatışmalarda silahlı kişilerden en az üçü öldürüldü.
Svecla, polisin operasyon sırasında çok sayıda tutuklama yaptığını ve büyük miktarda silah ve teçhizat ele geçirdiğini söyledi.
NATO: Müdahaleye hazırız
İki ülke sınırında konuşlu bulunan NATO Barış Günü KFOR da gerginlik hakkında açıklama yaptı.
Durumun yakinen takip edildiği belirtilen açıklamada, NATO birliklerinin gerektiğinde müdahale etmek üzere bölgede hazır bekletildiği vurgulandı.
Gerilim tırmanıyor
Saldırı ve ardından çıkan çatışma, Kosova'da yıllardır yaşanan en ciddi gerilimlerden birine işaret ediyor ve Priştine ile Belgrad arasında aylardır tırmanan gerginliğin ardından geldi.
Kosova Başbakanı Albin Kurti saldırıdan "Sırbistan destekli suçluları" sorumlu tutarak, bu kişilerin Belgrad tarafından finanse ve motive edilen "asker ve polis kökenli profesyoneller" olduğunu söyledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic yaptığı açıklamada Kurti'yi aylardır süren "provokasyonlardan" sorumlu tuttu.
Ne olmuştu?
Mayıs ayında yapılan tartışmalı yerel seçimlerin ardından yaşanan şiddetli çatışmalar ve durumu istikrara kavuşturmak için AB arabuluculuğunda yürütülen siyasi görüşmelerin durması Kosova'da gerilimi tırmandırdı.
Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti ancak Sırbistan -Belgrad'ın kilit müttefikleri Çin ve Rusya ile birlikte- Kosova'yı tanımıyor.
Pek çok Sırp burayı uluslarının doğduğu yer olarak görüyor. Ancak Kosova'da yaşayan 1.8 milyon insanın yüzde 92'si etnik Arnavut ve sadece yüzde 6'sı etnik Sırp.
AB'nin dış politika şefi Josep Borrell "çirkin saldırı" olarak nitelendirdiği bu olayı kınadı ve sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Mayıs ayında Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelere Kosovalı Arnavut belediye başkanlarının atanması ve Sırpların yerel seçimleri boykot etmesinin ardından Kosova'nın kuzeyinde huzursuzluk baş göstermişti.
NATO, seçimlerin ardından kuzeydeki Zvecan kasabasında yaşanan huzursuzlukla mücadele etmek üzere Kosova'ya 700 asker daha konuşlandırdı.
Çıkan çatışmalarda 30 kadar NATO barış gücü askeri ve 50'den fazla Sırp protestocu yaralandı.
Kaynak: Kosova Press, Balkan Insight ve BBC
(NT)