Milliyet gazetesi yazarı Metin Münir, Suriye sınırını mayından temizleyecek şirketin bunun karşılığınfs belirli bir süre tarım alanlarının işlemesini gerçekçi bulmuyor: "Mayından temizleme işi ayrıdır, tarım ayrıdır. Bu iki işi birlikte yapan hiçbir şirket yoktur."
Münir, mayın temizliği konusunda hükümetin yol alamamasının nedeni olarak da Ulusal Mayın Ajansı'nın kurulmamış olmasını gösteriyor: "Böyle bir ajansa sahip olsaydık önümüze en iyi seçenekler konabilirdi. Ama Ankara 1990'lardan beri bu konuda iş değil, laf üretiyor."
Melih Aşık da, bugünkü yazısında mayın temizliği için İsrailli TAHAL Şirketi'nin adının geçtiği, bu şirketle Çalık Grubu ve Akfen'in ortaklığından söz edildiğine de yer verdi.
Fikret Bila ise, NATO kapsamında mayın temizleme işi yapan NAMSA'nın bugüne kadar 4.5 milyon mayın temizlediğini, bu işi Arnavutluk'ta, Moldova'da, Sırbistan'da, Ukrayna'da, Azerbaycan'da, Ürdün'de yaptığını, Genelkurmay NAMSA'yı önerdiğini ancak hükümetin bu önerileri dikkate almadığını ve yasa yoluyla "paket" ihalede ısrar ettiğini öne sürdü
"Ekonomik geriliğin, işsizliğin, sosyal dengesizliğin, bu bölgedeki birçok sorunun temeli olduğu biliniyor ve bütün siyasi partilerce de paylaşılıyor. O halde, bu olanak, yöre insanının ekonomik ve sosyal faydası esas alınarak değerlendirilmeli" dedi.
Taraf: Bir vekil çıkıp da sormuyor...
Taraf gazetesnin yazarı Lale Sarıibrahimoğlu, siyasilerin bu tartışmada gerçek gündemi saptırdığını savundu: "Bir tek vekil çıkıp da, 'NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olan ve bütçenin halen önemli bir bölümünün tahsis edildiği TSK mayın temizleme için gerekli teçhizat ve personele nasıl sahip olamaz' diye sormuyor.
"Mayın teknolojisini geliştirmek zor bir iş değil, zor olan, zamanında hesapsız kitapsız yerleştirilmiş olan bu mayınları temizlemek, yani zoru özveriyle başarmak.
"Türkiye'nin en büyük ama en vahim sonuçlar doğuran eksiği zordan kaçmak ve özveride bulunmamak, kaynakları hoyratça kullanıp, milletin her gün daha da fakirleşmesine yol açmak..."
Güner'den Zaman'a: Görevden kaçmasınlar
1956 yılında bu bölgeye ilk mayınları yerleştiren Diyarbakır'daki 7. Kolordu İstihkâm Tabur Komutanı Kemal Güner, Zaman gazetesine, döşenen mayınlarla ilgili krokilerin 7. Kolordu'nun arşivinde bulunduğunu söylüyor.
Krokilerle mayınların rahatlıkla temizlenebileceğini vurgulayan emekli komutan, "Ordumuz buna muktedirdir. Görevden kaçmasınlar, sırtlarındaki görevi yıkmasınlar." diyor. (EÖ)