*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
NewsLabTurkey Research Hub'ın "Türkiye'de göç meselesinin köşe yazılarına yansıması" başlıklı raporu yayımlandı. Dr. Sarphan Uzunoğlu'nun yazdığı rapora göre, göç meselesinde birçok köşe yazarı devletin ve uluslararası aktörlerin sorumluluğuna odaklanıyor. Ancak göçmen ve mültecileri hedef alan çok sayıda yazı da var.
Rapor, Temmuz ve ağustos aylarında Akşam, Aydınlık, BirGün, Cumhuriyet, Dünya, Evrensel, Gazete Duvar, Habertürk, Hürriyet, Karar, Korkusuz, Milat, Milliyet, Ortadoğu, Posta, Sol Haber, Sözcü, Türkgün, Yeniçağ, Yeni Şafak'ta yayımlanan 50 köşe yazısı incelenerek hazırlandı.
Rapor, iktidara yakın medyada özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz" söylemine tepki olarak mültecilerle göçmenleri ve özellikle de devlet politikalarını "savunan" yazılara yer verildiğini ortaya koyuyor. Bu yayınlarda devlet görevlilerinden alınan görüşler ve devlet politikaları övülürken göçmenlere karşı çoğunlukla nötr ya da olumlu bir tavır takınılıyor.
Rapor Korkusuz, Sözcü, Türkgün, Habertürk ve Ortadoğu gazetelerinde mültecilere yönelik olumsuz ve sert söylemlere sahip köşe yazılarının yayımlandığını gösteriyor. Raporda olumlu ya da olumsuz ton fark etmeksizin aynı gazete için yazan köşe yazarlarının farklı sesleri temsil etmekten ziyade benzer görüşler dile getirdiğinin görüldüğü ifade ediliyor.
Önyargılar köşe yazılarında
"Sol tandanslı medyada mültecilerle sınıf kardeşliği üzerinden bağ kurulmuş. Mültecilere ve göçmenlere yönelik politik doğrucu bir dil kullanılarak hakları savunulmuş. Devlet politikaları ile göçmen ve mülteci karşıtı söylemse ağır bir dille eleştirilmiş.
"Mülteci ve göçmen tartışması çoğunlukla göçen kişilerin yasal statüleri, yaşam standartları gibi sorunlardan ziyade ulusal siyaset ekseninde alınan konumlara göre ya da negatif bir şekilde bir güvenlik ve ekonomi problemi olarak ele alınmış.
"Mülteci ve göçmenlerin cinsiyetine yönelik sosyal ağlardaki yoğun vurguya, analiz edilen 50 makaleden yalnızca 8'inde rastlanmıştır. 'Erkek', 'adam', 'kadınlarını geride bırakan' gibi bazı ifadeler kullanılmış.
"Mülteciler ve göçmenler bazı köşe yazarlarınca hayat tarzına tehdit olmakla ya da taciz, tecavüz, uyuşturucu ticareti, gasp gibi suçlara yatkın olmakla itham ediliyor; fakat bu eğilime incelenen köşe yazılarının azınlığında rastlanılıyor."
Raporu özetleyen podcast
(DŞ)