Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un iki saate yakın "yıllık değerlendirme" konuşması bugün köşe yazarlarınca değerlendiriliyor. Köşelerde Başbuğ'un üslubu, demokrasi vurgusu, cemaatlere yönelik açıklaması, Kürt sorunu ve kimlik meselesiyle ilgili görüşleri olumlu ve eleştirel tepkiler aldı.
Hürriyet, Oktay Ekşi, "Başbuğ adres verdi": Ekşi, Başbuğ'un TSK'ye yönelik saldırılar, din-laiklik ve cemaatler üzerine söylediklerini öne çıkardı. "Büyükanıt'ın sözleri sonuç almaya yetmemişti. Şimdi Başbuğ'un ne sonuç alacağını göreceğiz."
Sabah, Erdal Şafak, "Sivillere gollük pas": " Bugünkü konjonktürde sivillerin bile kolay seslendiremeyecekleri öneriler bunlar. Çünkü ilki 14-20 yaş grubundaki gençlerin "Öleceğini bile bile" dağa çıkmayı göze almalarının nedenlerini sorgulamayı gerektiriyor. İkincisi ise Kandil'dekilere sürgün imkânının, alt kadrolara ise af ve eve dönüşün kapısını aralıyor."
Sabah, Umur Talu, "Katı olan her şey buharlaşıyor": "Yıllardır tanık olduğum en olgun Genelkurmay Başkanı konuşması idi Orgeneral İlker Başbuğ'unki. Türkiye şartları denen kurumsal statüler ile alışkanlıklar bir yana... Sınırları da, sinirleri de çok kontrollü bir konuşmaydı."
Yeni Şafak, Ali Bayramoğlu, "Başbuğ'un konuşması: Yeni bir dönem mi?": "Yeni karargâh politikası siyasi iktidarla çatışmayı veri almayan, imajını tamir etmeye yönelen, uzlaşmacı bir eğilim taşıyacak gibi görünüyor."
Zaman, Mümtazer Türköne, "Orduya sadakatten milletin emrindeki orduya": " Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasının, Türkiye'nin artık daha çok demokrasinin ve hukukun egemen olduğu bir evreye girdiğinin bir kanıtı olarak okunması doğru olacaktır."
Vatan, Okay Gönensin, "Türkiye halkı açılımı": "Etnik meseleler, Kürt meselesi ile ilgili olarak Orgeneral Başbuğ’un birçok yargısı, özellikle cumhuriyet döneminde azınlıklarla ilgili politikalar konusu tartışmaya çok açıktır. Ancak bu alanda yeni politikalar oluşturulması gerektiğinin söylenmesi önemlidir."
Cumhuriyet, Hikmet Çetinkaya, "Başbuğ'u dinlerken...": "Demokrasi ve özgürlükler bir yaşam biçimidir... Bağımsızlık ve ülke tümlüğü olmadan demokrasi ve laiklik olur muydu? Orgeneral Başbuğ, bu değerleri çok açık bir biçimde dile getirdi. Bu arada tarikatlar da Başbuğ Paşa’dan gereken yanıtı aldılar."
Taraf, Yasemin Çongar, "Başbuğ'a siyasi ve akademik bir cevap": "Generalin, Kürt meselesini 1984’te ortaya çıkmış gibi göstermesini ise konuşmasının tarihsel tutarsızlıklarına örnek verebiliriz."
Radikal, İsmet Berkan, "Başbuğ'un üslubu": " Bir kere her şeyden önce Orgeneral Başbuğ, kendi sözlerinin tartışılamaz, reddedilemez şeyler olduğu iddiasında değil, ‘Tartışılabilir’ diyor."
Evrensel, İhsan Çaralan, "Realiteyi kabul etmek kurtarmaz": Öyle analaşılıyor ki, yerel seçim öncesinde Kürt emekçilerin oylarını almak için sahnelenen TRT Şeş şovuyla başlayan ve Kürtlere sıcak mesajlar gönderen AKP ve devletin Kürt açılımı, Genelkurmay'ın dün ilan edilen perspektifiyle uyumludur."(EÜ)