Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği'nden (KAHDEM) avukat Habibe Kayar Ankara 8. Aile Mahkemesi'nin boşandığı eşinin taciz ettiği kadının koruma kararı vermesi hakkında "Böyle kararlar kadınların içinde bulundukları şiddetten kurtulmak için daha cesur davranmalarını sağlayabilir" dedi.
Ankara 8. Aile Mahkemesi iki yıl önce boşandığı kocasının kendisini ve iki çocuğunu yaşadıkları eve zorla girerek taciz edip, telefonla küfür ettiği ve tehditte bulunduğunu gerekçesiyle başvuran, kendisi ve çocukları için koruma isteyen kadının talebini haklı bularak altı ay süreyle koruma kararı çıkardı.
Habibe Yılmaz Kayar bianet'e kararı değerlendirdi:
"Koruma genişletildi ancak yetmedi..."
"Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da, uygulamadan ve ihtiyaçlardan kaynaklanan bazı değişiklikler yapılmışsa ayrılık ve boşanma davası sırasında veya fiilen ayrı yaşayan eşler bakımından koruma genişletilmiş olması kadının şiddetten korunmasına yetmedi.
"Evlilik akti henüz kurulmamış veya boşanma kararı verilmişse bile şiddet son derece yaygındır ve yasa metninde bu ilişkilerde koruma kararının verilmesini sağlayan düzenleme hâlâ eksiktir. Oysa uluslararası sözleşmeler, Türkiye’nin sorumlulukları ve uluslararası sözleşmelerle güvenceye alınan temel hak ve özgürlükler gereği resmi evlilik dışı birlikteliklerdeki şiddet mağdurlarının da korunma kapsamına alınması olanaklı.
"Şiddetten korunmayı evlilik ile sınırlamak şiddetle mücedelede yetersiz ve sınırlayıcıdır. Güvenlik hakkı ve yaşama hakkının tesisi için şiddetin olduğu tüm ilişkilerde koruma kararı verilmelidir."
"Karar medeni duruma göre ayrımcılık yapmıyor"
"Karar bu bakımdan son derece başarılı bir örnek. Şiddetten korunma sırasında kadınların medeni durumlarına göre ayrımcılık uygulanması yasanın amacına aykırı.
"Benzer koruma kararları gerek evlilik dışı birliktelik yaşayan gerekse boşanmış kadınlara içinde bulundukları şiddetten kurtulmak için daha cesaret verecektir.
"Bu kararın üzerine Türk Hukuk Sitesi ve KAHDEM bir imza kampanyası başlatmıştı, bu kampanyayı Kadın Kurultayı ve kadınların kurduğu diğer platformlar ve kadının insan haklarına saygı duyan pek çok kişi ve kurum desteklemişti.
"Toplanan imzaları yarın kararı veren hakim Eray Karınca'ya teşekkürlerimizle birlikte teslim edeceğiz."
Sevim Zarif
Geçen yıl 42 yaşındaki aktivist Sevim Zarif ve eşi Halil İbrahim Zarif öldürülmüş, Sevim Zarif'in eski eşi Yaşar Özcan suçu üstlenmişti.
Kadın örgütleri davaya müdahil olmayı talep etmiş ancak mahkeme, cinayetten zarar görmedikleri gerekçesiyle talebi reddetmişti.
Özcan cinayeti "Zarif'in çocuklarını göstermemesi dolayısıyla 'tahrik altında' işlediğini" iddia etmişti.
Sevim Zarif koruma talep edebilse ve korunsaydı belki de şimdi hayatta olurdu. (NZ/GG)
* Eray Karınca'nın konuyla ilgili makalesini okumak için burayı tıklayınız.