* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı / Arşiv.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, nesli tükenmekte olan hayvanların avlanmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Rızvanoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının elinde yabanda yaşayan hayvanların sayısına dair bilimsel metotlarla tespit edilmiş nitelikli veri ve envanter olmadığını söyledi.
Yabani bitki ve hayvan türlerinin "korunması gereken bir miras" olduğunu vurgulayan Rızvanoğlu'nun Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yanıtlamasını istediği sorulardan bazıları şunlar:
TIKLAYIN - Çevreci bir milletvekili adayı: Evrim Rızvanoğlu
Komite'ye rapor veriliyor mu?
- Mahkeme kararları ile Tarım ve Orman Bakanlığının elinde yabanda yaşayan hayvanların sayısına dair bilimsel metotlarla tespit edilmiş nitelikli veri ve envanter olmadığı saptanmıştır. Bu karalar ışığında, envanter eksikliğinden kaynaklanan sorunların tespiti ve yeni sorunların önlenmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
- Tarım ve Orman Bakanlığı, yabanda yaşayan hayvanların sayısının tespiti için uzman bilim insanlarından veya araştırma kuruluşlarından yardım almaktadır mıdır? Alınmakta ise, bu uzman kişiler kimlerden oluşmaktadır? Söz konusu kurumlar ve kuruluşlar hangileridir?
- Ülkemizin ihtirazi kayıt ile kabul ettiği, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'nin (Bern Sözleşmesi) 9. Maddesi'nde belirtilen Daimi Komite'ye rapor verme yükümlülüğü yerine getirilmekte midir?
- Her yıl artan orman yangınları, seller gibi doğal afetler de göz önünde bulundurulduğunda; koruma altına alınmamış ve Av Turizmi Uygulama Talimatı, Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı ve Merkez Av Komisyonu Kararı'nda yer alan türlerden, sonradan Türkiye'de nesli tükenme tehdidi altına giren ve koruma altına alınması gereken türlerin tespiti yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi yöntem izlenmektedir?
- Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiler hakkında yapılan adli işlemlerin sayısı kaçtır? Ve bu kişilerin kaçı ceza almıştır?
Türkiye'de 364 tür tehlikede
Dünyada bilinen türlerin 16 bin 928'i yok olmak üzere, tehlike altında ya da hassas türler arasında. Türkiye bitkilerinin yüzde 34'ü endemik ve bitki coğrafyası İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz olmak üzere üç bölgenin kesişiminden oluşuyor. WWF-Türkiye, ekosistemlerin sağlığı açısından gösterge türler arasında yer alan deniz kaplumbağası, orfoz, yunus ve saz kedisi hakkında araştırma, izleme ve koruma çalışmalarını yürütüyor. |
(TY)