Özellikle son bir yıldır Güneydoğu'da köyleri boşaltılarak metropollere göç etmek zorunda kalanlar köylerine geri döndüklerinde, korucularla ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başladı. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) tespitlerine göre son üç yılda korucular mülkiyet hakkı ihlali, kız kaçırma, tecavüz, köye geri dönüşlerde cinayetler, gasp, uyuşturucu kaçakçılığı gibi bir çok olaya karıştı.
DEHAP dışındakiler yer vermedi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Anavatan Partisi (ANAP), Demokratik Sol Parti (DSP), İşçi Partisi (İP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) bildirgelerinde ise, korucuların ve korucularla ilgili sorunların çözümü, korucuların istihdamı ile ilgili herhangi bir ifade yer almadı.
ÖDP ve CHP parti programında koruculuğun kaldırılması gerektiğini savunduğu halde bildirgede bu konuya değinmedi.
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker "koruculuk sorununa bildirgede yer vermemelerinin özel bir nedeni olmadığını, ÖDP'nin her zaman olduğu gibi ileride de koruculuğun kaldırılması için uğraşacağını" söyledi.
Bildirgesinde, koruculuğu kaldıracağını vaat eden DEHAP'ın Genel Sekreteri Nurettin Sönmez, koruculuğun bölgede yol açtığı sıkıntıların görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi, "Çözüm için, iktidara gelecek kesimlerin bu soruna yapıcı şekilde yaklaşmaları gerektiğinin" altını çizdi.
"20 bin korucunun istihdamı şart"
Sönmez, bölgede sayıları 75 bin olduğu tahmin edilen koruculardan olaylara karışabilecek veya asayiş sorunu yaratabilecek korucu sayısının sanıldığının aksine 20 bin civarında olduğunu öne sürerek bölgede silah taşıyamayacak durumdaki kişilerin bile korucu olarak gösterildiğini söyledi.
Kadınların, yetmiş yaşındakilerin hatta 10-12 yaşlarındaki çocukların bile korucu olarak gösterildiğini belirten Sönmez, korucu olarak gösterilenlerin önemli bir bölümünün bu kişilerden oluştuğunu, bunların silahsızlandırılmasıyla geriye istihdam edilmesi gereken yaklaşık 20 bin kişi kalacağını vurguladı. Sönmez, geriye kalan 20 bin kişinin de yapabilecekleri işlerde, belediye gibi kurumlarda istihdamının sağlanması gerektiğini, DEHAP'ın bunu gerçekleştirmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.
Korucuların bir yıllık "icraatları"
Korucuların yalnızca 2002 yılında karıştığı olaylardan birkaçı şunlar:
9 Temmuz: Korucular, Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Nureddin Köyü'nde ot biçmek isteyen üç kişiyi öldürdü.
29 Temmuz: Korucular, İzmir'den Muş'taki köyleri Suluca'ya dönen Elhan ailesinin evini taradı, 15 yaşındaki Netice Elhan'ı yaraladı.
21 Ağustos: Bir korucu Kahraman Maraş'ta çobanlık yapan üç kişiyi öldürdü.
27 Eylül: Diyarbakır'ın Bismil İlçesine bağlı Uğrak köyüne geri dönmek isteyen yedi kişiden üçü korucular tarafından öldürüldü, dördü yaralandı. (NK)