Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde İsveç'te oyların yüzde 7,1'nin alarak bir sandalye kazanan Korsan Partisi (Piratpartiet) telif hakları yasalarını temelden değiştirmeyi, patent sistemini ortadan kaldırmayı ve bireylerin özel hayatlarının gizliliğinin güvence altına alınmasını savunuyor.
1 Ocak 2006'da web sitesinin yayına girmesiyle kurulan parti, üye sayısı bakımında İsveç'te üçüncü sırada. Partinin gençlik kolu Ung Pirat'sa ülkenin en kalabalık gençlik örgütlenmesi.
Üyeliğin bedava olduğu parti 2006 seçimlerinden önce bir kampanya örgütü gibi kuruldu. Kısa sürede ilgi gördü. Ülkede 800 bin ila 1 milyon 100 bin dosya değişimi yapan bilgisayar kullanıcısı olduğunu hesaplayan parti seçimde bu sayının dörtte birini kazanmayı hedefliyordu fakat 35 bin oy aldı. Polisin barındırma hizmeti veren Pirate Bay'e yaptığı baskının ardından kamuoyu ilgisi arttı. Partinin etkisi de çabuk oldu. Seçimlerden önce Yeşiller, telif hakkı yasası reformu konusunda görüşlerini değiştirdi. Başbakan, gençlerin internetten dosya indirmesinin cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.
İsveç örneğini izleyen diğer ülkelerde de korsan partileri kuruldu: İspanya, Danimarka, Almanya, Hollanda, İsviçre, Brezilya ve Kanada.
Parti yönetimi şu isimlerden oluşuyor: Rickard Falkvinge (kurucu), Christian Engström, Anna Troberg, Mårten Fjällström, Anna Svensson, Stefan Flod, Sofia Dahlgren, Rickard Olsson, Mikael Nilsson, Klara Tovhult ve Björn Odlund.
Partinin web sitesinde özetlenen politikaları şöyle:
Telif hakları: Telif haklarının çıkış noktası üretilen kültürün dağıtımı ve geliştirilmesi için bir denge tutturmaktı ama bugün bu denge tamamen bozulmuş durumda. Bu durumu gidermek için ticari amaç gütmeyen tüm kopyalama ve kullanım bedava olmalı. Dosya paylaşımı cezalandırılmak yerine özendirilmeli. Kültür ve bilgi, paylaşıldıkça değerlenen iyi şeylerdir. İnternet bugüne kadar kurulmuş en büyük halk kütüphanesi olabilir. Bir kişinin üretimi üzerindeki telif hakkı beş seneyle sınırlanmalı.
Patent sistemi: İlaç patentleri üçüncü dünya ülkelerinde her gün insanların ölmelerine neden oluyor. Araştırmacıların, olası yaşam kurtaracak buluşlarını patent almayı beklemek için gizli tutmasına yol açıyor. Bunun son örneği de kuş gribi salgınıydı. Korsan Partisi, bu konuda yapıcı bir öneri getiriyor. Öneri sadece sorunların çözülmesini değil, araştırmalara daha fazla kaynak ayrılmasını ve kamu ilaç harcamalarının düşmesini de sağlayabilir. Diğer alanlardaki patent uygulamaları da ahlaken mide bulandırıcıdan -canlılar üzerindeki patentler- cidden zararlıya -yazılımdan iş modellerine kadar- farklı hisler uyandırıyor. Avrupa patentleri kaldırarak hiçbir şey kaybetmez ama çok şey kazanır.
Özel hayatın gizliliği: 11 Eylül olaylarının ardından ABD'yi takip eden Avrupa, nüfus üzerindeki kontrol ve izlemeyi artırarak tüm kötülüklerin önüne geçebileceği sanrısına kapıldı. Avrupalılar olarak gözetim toplumunun ne tür felaketlere yol açabileceğini tarihten biliyoruz. Teröristler açık topluma saldırabilir ama sadece hükümetler onu ortadan kaldırabilir. Korsan Partisi bunun önüne geçmek istiyor.(EÜ)