Ocak 2003'te sağlık nedeniyle tahliye olan ve Adli Tıp Kurumu'ndan "iyileşti" raporu verilmesiyle yeniden tutuklanan gazeteci Benli, 1 Haziran'da Çorum Cezaevi'nden Edirne F Tipi Cezaevi'ne nakledilmişti.
Benli'nin avukatı Gülizar Tuncer, bianet'e açıklama yaparak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM), mahkeme içtüzüğünün 39, 40 ve 41. maddeler ışığında acil tedbir talebinde bulunacaklarını, bunun için de Tabipler Odası'ndan değerlendirme raporu beklediklerini açıkladı.
Avukat Tuncer, Adli Tıp Kurumu'nun Ocak 2003'te verdiği raporla son raporu arasında çelişkiler bulunduğunu, Benli'nin bundan şikayet eden tek kişi olmadığını iddia etti.
Ailesinin Mustafa Benli'nin Edirne yerine Ankara Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledilmesi için yaptığı girişimler ise olumsuz sonuçlandı. Dilekçeli başvuruya, Sincan cezaevinin "dolu" olması gerekçe gösterilerek olumsuz yanıt verildi.
"Wernicke-Korsakoff"a yakalandı
Şubat 1998'de tutuklanarak hapse gönderilen "Hedef" dergisi eski sahibi ve yazı işleri müdürü Mustafa Benli'ye, ölüm orucundan çıktıktan sonra "Wernicke-Korsakoff Sendromu" teşhisi konmuştu.
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 399. maddesi gereği 17 Ocak 2003'te tahliye edilen gazeteci, "örgüt üyeliği"nden verilen 12 yıl 6 ay hapis cezasının kalan bölümünü çekmek için yeniden hapse gönderildi. Kalan cezası için Benli, İnfaz Yasası'na göre 4 yıl 9 ay daha hapis yatacak.
Ankara 2 No'lu devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 10 Kasım 1999'da gazeteciyi 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Basın davaları düştü
Gazeteci Benli'ye açılan birçok basın davası, Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Af Kanunu uyarınca üç yıl süreyle askıya alınmıştı. Kanunun üzerinden üç yıldan fazla bir süre geçmesi nedeniyle gazetecinin bu basın davaları da düşmüş oldu.
Gazetecinin avukatı Hasan Erdoğan, 2000'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. Benli, uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün derhal serbest bırakılması için çağrı yaptığı gazeteciler arasında yer alıyordu. (EÖ/BB)