*Fotoğraf: Tom Curry
Koronavirüs döneminde salgının etkisiyle ortaya çıkan sanat eserleri, Yunus Emre Enstitüsü'nün geliştirdiği bir proje ile "Covidoscope" isimli sanal müzede mercek altına alınıyor.
TIKLAYIN - Pandeminin fotoğraflı hikayeleri
Proje Türkiye'de kültür kuruluşu olan Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirildi. Sanal müzede, fotoğraflar, illüstrasyonlar ve videolar yer alıyor. Dünya haritalarında bir rota izleyerek, galerilere de bakabilirsiniz.
Sanatsal çalışmalar bir araya geldi
*Adas Vasiliauskas/Litvanya
"Popüler yaratıcı çalışmalardan bir seçki toplama arzusundan doğduğu" söylenen Covidoscope projesi, pandeminin uluslararası günlüğünü oluşturdu ve dünyanın dört bir yanından (şimdiye kadar 40'tan fazla ülke) sahiplerinin rızasıyla sanatsal çalışmaları bir araya getirdi.
Covidoscope projesi için, "Sosyal medya gibi yeni iletişim kanallarında etki yaratan işler, bu eşi benzeri görülmemiş, küresel olarak deneyimlenen anda, farklı duygularla, duyguların dışa vurmasıyla düzenleniyor" denildi.
*Adas Vasiliauskas/Litvanya
Bu sanal müzede, sanatsal ortama veya herhangi bir sanatçının statüsüne dayalı bir hiyerarşi yok. Covidoscope, temel rolünü ise şöyle açıklıyor:
"Bireylerin seslerini geleceğe taşımak ve böylece bu olağanüstü zamanın yaratıcı ve duygusal boyutlarını anlamaya yardımcı olacak kalıcı bir arşiv oluşturmak."
Amaç, küresel pandemik hafıza yaratmak
Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen projenin başlangıç yazısında ise şöyle denildi;
"2020'nin başlarında, Covid-19 salgını baş gösterdiğinde, dünya genelinde yaşam aniden ve ciddi bir şekilde değişti. Buna karşılık, bireyler kendi deneyimlerini ve çevrelerinde tanık oldukları yeni eserleri yaratmaya ve paylaşmaya başladı.
*Danijela Obajdin/Bosna Hersek
"İster fotoğraflarda, animasyonlarda, resimlerde veya çizgi filmlerde olsun, belirsizlikten ümide, uyanıklıktan sükunete, korku ve öfkeden nezaket ve dayanışmaya kadar yoğun ve sıklıkla birbiriyle çelişen duyguları yakaladılar. Bu sanat eserleri sosyal medyada çokça paylaşıldı ve kişiden kişiye sıçrarken duygusal dayanışma ve bağlantı anları yarattı.
"Ayrı parçaların bulanıklaştığı ve ardından çarpıcı desenlere dönüştüğü bir kaleydoskop aracılığıyla görülen canlı renklerden ilham alan amacımız, hem bireysel öznel deneyimlere hem de küresel ortak noktalara tanıklık eden küresel bir pandemik hafıza bankası yaratmaktır.
"Bu, dünya tarihinin önemli bir anında yaratılan ve bir pandemi sırasında duygusal bir yaşam günlüğü oluşturacak bir proje."
Projenin, beklenmedik zorluklarla boğuşan insanlar arasında duygusal deneyimlerin bütünleştirilerek kurulmuş olan dayanışmanın altını çizdiği vurgulanıyor.
Covidoscope'u farklı şekillerde, dünya haritalarında bir rota izleyerek veya kültürel geçmişlerle desteklenen duygular ve temalara göre düzenlenmiş galeriler aracılığıyla kullanabilirsiniz.
Sanal müzeyi buradan gezebilirsiniz.
(SO)