10 Temmuz 1871 Marcel Proust'un doğum günü. 150 yıl sonra 10 Temmuz 2021, Cumartesi günü Gümüşlük Akademisi Edebiyat Evi, Bahçeyazı Okuma Grubu, 20. yüzyılın en dikkat çekici yazarlarından biri olan Proust'un doğum gününü kutlamak üzere buluşuyor.
Okuma Grubu, Proust'un 7 kitaplık "Kayıp Zamanın İzinde" romanını toplam yedi aylık süre içinde haftanın dört günü aynı saatte buluşarak toplu olarak okudu ve konuştu. COVID-19 pandemisi sırasında Okuma Grubunun üç farklı merkezdeki üyelerinin bir bölümü ve ilgi duyan herkese açık olarak yaptığı bu okuma sonrasında 325 sayfalık bir e-kitap ortaya çıktı.
e-kitap, romana, birlikte okumaya, korona salgınına, hayatın hâllerine dair konuşulanlardan yola çıkarak, hem bu süreci anlatıyor hem de kitabı bu dönemde okumanın anlamını irdeliyor.
Şimdi de Proust'un 150. doğum günü olan 10 Temmuz 2021'de, yani yarın, "Korona Günlerinde Kayıp Zamanın İzinde" adlı bu imece kitabı merak eden, ilgilenen herkesle paylaşmak üzere Gümüşlük Akademisi'nde canlı, biri de sanal ortamda iki etkinlik düzenleniyor.
Katılanlar ve katkıda bulunanlar: Aliye Zorlu Mit, Ayşen Mert, Deniz Gürel, Emel Kadör, Hanife Kurt, Havana Öngeoğlu, Lamia Karamil, Leyla Kurtoğlu Hacıosmanoğlu, Nuray Demirezer Kaya, Rezan Turhan, Sema Demirsoy, Semra Kılıçtepe, Şebnem Birkan ve Mustafa Sütlaş.
Bu buluşmada Bahçeyazı Okuma Grubu, kitabın hikâyesini anlatacak, bu süreçte yaptıklarını hep birlikte dile getirecek, ayrıca Proust ve nehir romanı üzerine konuşacak. Etkinlikler, Marcel Proust'u seven, onun yapıtlarını beğenen söyleyecek sözü olan herkese açık.
"Özgün ve büyük bir yazar"
Bahçeyazı Okuma Grubu Kolaylaştırıcısı Mustafa Sütlaş kitap ve etkinlikle ilgilişunları söylüyor:
"Proust'u edebiyata meraklı ve bu konuda bir şey yapan herkes gibi ben de biliyordum. Gerçekten çok özgün ve büyük bir yazar ve edebiyatçı. 'Kayıp Zamanın İzinde' romanını ise bu faaliyetimize kadar baştan sona okumamıştım ama okumak istiyordum ve planımdaydı. Çünkü neredeyse ömrünü bir yapıta adamasının ötesinde, bir toplumun bir dönemini ve kapitalizmin bir dönüm noktasını dile getiren bir modern anlatı olarak, değeri ve önemi herkes tarafından dile getiriliyor, dahası anlatım biçimindeki özgünlükler ve farklılıklar itibariyle de edebiyat dünyasında ayrı bir yere konuluyor, üzerinden çok şey yazılıp söyleniyordu.
"Ancak böyle büyük bir kitabı okumaya başlamanın çok kolay olmayacağını biliyor sürekli erteliyordum. Geçen yıl korona pandemisi başladığında hemen herkes gibi benim gündemimde de iki önemli konu vardı: İlki bu hastalığa karşı 'direnmek', fiziksel ve ruhsal olarak 'dirençli' olmak, ikincisi de sevdiğim, birlikte bir şeyler yaptığım yakınlarımdan, arkadaşlarımdan, sevdiklerimden düzenli haberdâr olmak.
"İki ihtiyacı birleştirdim"
"Birlikte ve eş zamanlı okumaları Gümüşlük ve Bodrum'da son dört yıldır yaz aylarında yapıyorduk zaten, bu konu yeniden aklıma geldi ve iki ihtiyacı birleştirdim ve bu faaliyet ortaya çıktı. Süreç içindeki duygu ve düşüncelerimiz de bu faaliyetin çok işe yaradığını her buluşmamızda bize gösteriyordu. Ama 2020'nin sonu geldiğinde kitap bittiğinde bunun çok doğru bir seçim olduğunu hepimiz
bir kez daha gördük. Sonuçta hem COVID-19'a karşı her anlamda bir direnme gerekçesi geliştirmiş, bu süreçte birbirimizle sürekli
iletişim içinde olmuş duygu ve düşüncelerimizi paylaşmış, hem de bu kült yapıtı ve onunla bağlantılı pek çok yapıtı, keyifle ve eğlenerek okumuştuk.
"Kitap, İspanyol gribi sırasında yazıldı"
"Dahası kitap yazıldığı sırada (1912-1922 arası) tüm dünyayı kırıp geçiren İspanyol gribi pandemisine dair yazarın roman içinde verdiği
kimi bilgilerle bu anlamdaki bilgi birikimimizi de genişletmiştik. Bunlara ek olarak bu tür geniş kesimleri etkileyen olumsuzluklar için ayakta kalabilmek bakımından bir de 'direnme' modelini ortaya çıkardığımızı söylersem sanırım çok büyük bir lâf etmemiş olurum."
Marcel Proust hakkındaValentin Louis Georges Eugène Marcel Proust, 10 Temmuz 1871'de doğdu. Fransız romancı, deneme yazarı ve eleştirmen. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayınlanmış, 20. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen 7 ciltlik "À la recherche du temps perdu" (Türkçede, "Kayıp Zamanın İzinde"). 18 Kasım 1922'de hayatını kaybetti."Kayıp Zamanın İzinde" hakkındaProust'un hayatının son 17 yılında yazdığı bir romandır. Yaklaşık bir milyon iki yüz elli bin sözcük ve 3.000 sayfadan oluşur. 20. yüzyıl edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. Proust'un annesinin 1905'teki ölümünden sonra yazmaya başladığı kitabın ilk cildi 1913'te yayımlandı. Roman tamamlandığında yedi ciltlik "Kayıp Zamanın İzinde" ortaya çıkacaktı. Proust romanın son düzeltmelerini yaparken 1922'de yaşamını yitirdi. Romanı Türkçeye Roza Hakmen çevirdi. Daha önce Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanın birinci cildini çevirmiş ancak devamını getirmemiştir. | |
*"Korona Günlerinde Kayıp Zamanın İzinde" adlı e-kitabı, 10 Temmuz akşamından itibaren okuma grubunun sitesinden, www.bahceyazi.com, indirebilirsiniz.
*10 Temmuz Cumartesi saat 17.00-19.00 - Gümüşlük Akademisi Amfitiyatrosu, saat: 20.00-21.30 Zoom buluşması. İletişim: [email protected]
(AÖ)