Körler ve Gönüllüler Derneği, gören ve görmeyen oyuncularla William Shakespeare'in "Bir Yaz Gecesi Rüyası" eserini 22 Haziran 2023 Perşembe günü sahneledi.
Türkiye'de bir ilk olması özelliği taşıyan oyun Bakırköy İBB Cem Karaca Kültür Merkezi'nde oynandı.
Yönetmenliğini Benan Ülgen’in yaptığı oyunda Ertan Yardımcı, Ferdane Arıkan, Arzu Altınbaş, Özlem Erten, Döne Doğan, Arzu Akıncı, Bilal Akıncı, Ayşe Altınbaş, Ayşenur Yağcı, Can Yılmaz, Nilgün Terzioğlu, İsmail Tosun, Oğuzhan Gürel, Sevim Gümüş, Süreyya Kargacı, Şilan Can Gökçe Aydın, Deniz Yakar ve Veda Yurtsever rol aldı.
Oyun sonrasında oyunculardan Arzu Akıncı, yönetmen Benan Ülgen ve Körler ve Gönüllüler Derneği Başkanı Ayşegül Özgün bianet’e konuştu.
“Önemli olan erişebilirlik”
İlk kez bir tiyatro oyununda yer aldığını belirten görme engelli oyuncu Arzu Akıncı, “Gören arkadaşlarla birlikte oynadık. Biz bir fark hissetmedik onlarda hissetmemişlerdir. Hatta seyircilerden de bu yönde tepkiler aldık. “Kim görüyordu, kim görmüyordu anlamadık” dediler. El birliği ile çalıştık, enerjimiz çok tuttu bu nedenle gören görmeyen diye bir ayrım yapmadık” dedi.
Akıncı, erişilebilirliğin önemini vurgulayarak “İmkan verildiği takdirde engellilerin yapamayacağı hiçbir şey yok. Önemli olan erişebiliyor olmamız” dedi.
“Türkiye’de bir ilk”
"Bir Yaz Gecesi Rüyası" oyunu sahnesinde soldan sağa Koreografi Sorumlusu Sonay Bahçekapılı, Yönetmen Benan Ülgen ve Yardımcı Yönetmen Çiğdem Tekeci yan yana poz veriyor. Ellerinde teşekkür belgeleri ve plaket var.
Oyunun engellilik hakkında olmamasının öneminden bahseden yönetmen Benan Ülgen ayrıca Türkiye’de gören ve görmeyen oyuncuların birlikte oynadığı ilk kült eser olduğunu vurguladı.
Ülgen kült bir tiyatro eseri sergilemeleri hakkında “Biz artık engel tanımayacağımızı bir kere daha insanlara göstermiş olduk. Aynı zamanda hem görme engellilere hem de engeli olmayan insanlara göstermiş olduk. Biz sahneye de çıkarız, Shakespeare de oynarız” diye konuştu.
Amaç toplumsal farkındalığı arttırmak
Körler ve Gönüllüler Derneği Başkanı Ayşegül Özgün ise derneğin amacının toplumsal farkındalıkları arttırmak olduğunu ve bu amaçla oyunu hazırladıklarını söyledi. Gören ve görmeyen oyuncuların birlikte sahne almasını şu sözlerle anlattı:
“Gerçekten imkan verildiği zaman engelin olmadığını ve birlikte çok güçlü olduğumuzu fark ettik. Hayatı birlikte paylaşıyoruz. Gören görmeyen birbirimizden çok şey öğreniyoruz. Birlikte yaşıyoruz”
Toplumsal farkındalıkları arttırmak için projelerine devam etmek istediklerini ve farklı şehirlerde sahne almak istediklerini belirten Özgün, “gönüllülük ile yaptığımız bu çalışmalarda daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. Gören görmeyen tüm gönüllüleri aramızda görmek bizleri mutlu eder” dedi.
(AD/HA)