Erkek bir sanatçı, New York’ta Wall Street’e yerleştirilen “Korkusuz Kız Çocuğu” heykelinin yanına, kız çocuğunun ayağına işeyen bir köpek heykeli yerleştirdi ve yaptığı açüklamada (*) kız çocuğu heykelinin feminizmle alakası olmadığını söyledi.
Korkusuz Kız Çocuğu heykeli, Kristen Visbal adlı sanatçı tarafından hazırlanmış ve McCann ve State Street Global Advisors şirketleri işbirliğiyle Dünya Kadınlar Günü’nde Wall Street’in sembolik boğa heykelinin karşısına yerleştirilmişti. Heykelle Wall Street'teki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekilmesi amaçlanıyordu.
State Street Global Advisors, ABD'nin en büyük 3 bin şirketinin dörtte birinin yönetim kurulunda tek bir kadın üye bile olmadığını belirterek, üst düzey kadrolardaki kadın erkek eşitsizliğini eleştirmişti.
Başlatılan change.org kampanyasının ardından, New York belediyesi 8 Mart haftası için yerleştirilen heykelin Mart 2018’e kadar meydanda kalacağını açıklamıştı.
Boğa heykelinin heykeltıraşı Arturo Di Modica ise, kız çocuğu heykelinin boğa heykeli karşısına yerleştirilmesinin kendi telif haklarını ihlal ettiğini savunarak State Street Global Advisors’a dava açmıştı.
Bu hafta ise Alex Gardega adlı bir erkek sanatçı, meydana kız çocuğu heykelinin ayağına işeyen küçük bir köpek heykeli yerleştirdi.
Heykeline “İşeyen Pug” adını verdiğini söyleyen Gardega, New York Post gazetesine verdiği demeçte, kız çocuğu heykelinin “kurumsal bir saçmalık olduğunu, feminizmle hiçbir ilgisi olmadığını ve boğa heykelini yapan sanatçıya saygısızlık olduğunu” söyledi. “Bu köpeği yapmaya karar verdim ve kız çocuğu heykelini alçaltmak için özellikle dandik bir heykel hazırladım, aynı kız çocuğu heykelinin boğa heykelini alçaltması gibi” dedi.
“İşeyen Pug” heykeli dün sabah kaldırıldı.
Wall Street meydanının simgesi haline gelen bronz boğa heykeli, 1987 finansal krizinin ardından, 1989 yılında halkın gücünü temsilen yerleştirilmiş, turistik hale gelince meydanda kalıcı olmasına karar verilmişti.
Türkiye’de yönetim kurullarında kadın oranı %14,2
BIST’te (Borsa İstanbul) yer alan 422 şirketin yönetim kurullarında kadın oranı yüzde 14,2.
Türkiye’de üst düzey yöneticilerin ise sadece yüzde 15’ini kadınlar oluşturuyor.
2025’te kadın yönetim kurulu üyesi oranını yüzde 30’a çıkması için Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, Yüzde 30 Kulübü’nün Türkiye kampanyasını Mart ayında başlattı. (ÇT)
(*) “Açüklama” ya da “erilleme”, erkeklerin kadınlara, kadınların bilmediğini varsayarak, istemedikleri ve yardımcı olmayan açıklamaları ısrarla yapması ya da kadınları eğitme çabası. İngilizce'de ise “mansplaining” olarak geçer.
* Bu haberde Vice, BBC Türkçe ve NY1 haber sitelerinden yararlandık.