Korkmaz, Alevilerin "laiklik, demokrasi, ana dil ve dinle ilgili araçların kullanımı" konularında toplumsal ağırlıklarını hissettiremediklerini söylüyor.
Beklentiler açık olarak belli edilemedi
22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler yaklaşırken Alevilerin yalnızca sola değil sağa da yönelmeye başladığını kaydeden Korkmaz ekliyor, "Sosyal demokrasinin solunda, sosyalist solun örgütsüzlüğü önemli bir handikap yaratmakta. Sosyal demokrat hareket kendi soluna değil kendi sağına bakıyor."
Korkmaz'ın Alevilerin siyasi temsiline ilişkin sıraladığı sorunlar "siyasi savrulma, Alevi adayların yayılması, örgütlü Alevi hareketinin kendini ifade edecek zemin bulamaması."
Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılması taleplerden biri
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasının Alevilerin taleplerden biri olabileceğine dikkat çeken Korkmaz, laik devletin farklı inanç gruplarına müdahalesinin önlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Bu seçim döneminde de beklentilerin karşılanmasından umutlu olmadığını ifade eden Korkmaz, bağımsız adayların başarılı olmasının şartını da "disiplin" olarak gösteriyor. "Böyle bir disiplin sağlanamayacak kaygısı var bende" diyen Korkmaz, eğer Alevileri kapsayan bir program hazırlanabilirse bağımsız adayların başarı sağlayabileceğini kaydediyor.
Alevilerin bir kısmı merkez sağ adayı
Bu seçimlerde Alevilerin geleneksel adresi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin yanı sıra (CHP) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nden de (MHP) aday olan Aleviler bulunuyor.
AKP'den aday olan isimler arasında, Reha Çamuroğlu, Özgür Altun, Haydar Doğan, Kevser F. Akyürek; MHP'den aday olan isimler arasında, Ebuzer Özgür Çakmak, Timur Ulusoy, Aysun Palalı var. (AÖ/EÜ)