İstanbul'a yapılacak üçüncü köprünün Tarabya-Beykoz arasınsa yapılacağını ilk CHP'li Gürsel Tekin duyurmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş güzergahı doğruladı.
Köprü Eylül'de TBMM'de
Adı geçen bölgeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı'yla birlikte havadan incelediklerini söyleyen Topbaş, "Şu anda planları işleniyor. Meclise getirmeye uğraşıyoruz. Bazı ufak değişiklikler olabilir" dedi.
Konuyu Eylül ayında meclise getirmeye çalıştıklarını kaydeden Topbaş, rant eleştirileriyle ilgili "Her arazi, her bölge kıymetli. Baştan bunu açıklamamamızın sebebi, birileri kapatmasınlar diye. Bu güzergahta hafif oynamalar olabilirler" dedi.
Başbakan Belediye Başkanıyken köprüye karşıydı
Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, bu projeye açık ve sert bir şekilde karşı çıkıyordu:
"Şehrin yeni bir köprüye değil, tüp geçide ihtiyacı var. Raylı sistemin geliştirilmesi ve iki yaka arasında bağlantının sağlanması, yolların araçlara göre bölünmesi için tüp geçit uygun bir seçenektir. Ancak yeni köprü beraberinde çarpık yapılaşma ve yeşil katliamını da getirecektir. Boğaz'a kaç köprü yapılırsa yapılsın, trafik bir gün sıkboğaz olmaya mahkûmdur. Raylı sistemle koordine edilecek tüp geçit ise, hem çevreyi koruyacak hem de ulaşıma köprünün getirebileceğinden kat kat fazla rahatlık getirecektir."
Tekin: Halka soralım
CHP'li Tekin, "AKP eğer kendine güveniyorsa, halka gidelim. Halkın köprüyü isteyip istemediğini öğrenelim. Mini referandum AKP'ye gerekli dersi verecektir" dedi.
Uzmanlar da İstanbullular da köprüye karşı
Köprü güzergâhının İstanbul'un akciğerlerini ve su havzalarını yok edeceğini söyleyen Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Şehir Plancıları odaları, planların, Meclis'ten geçmesi halinde yargıya taşıyacaklarını belirtti. Prof. Dr. Nadir Yayla güzergâhı kötünün iyisi olarak nitelerken, Prof. Dr. Güngör Evren ise "Köprü yapılmasına tamamen karşıyım.Çünkü ulaşım sorununu çözmez. Ancak Tarabya-Beykoz arasının seçilmesi, İstanbul ulaşımı açısından bir mantığı olabilir" dedi.
Tarabya Muhtarı Rafet Uzun ise bu köprünün buraya yapılacağına ihtimal vermiyorum, burası yapı olarak uygun değil bugüne kadar bir Allahın kulu gelip ölçüm bile yapmadı. Proje Tarabya'yı bitirir" dedi.
Üçüncü köprü yerine yaşam eylemine 2 bin kişi katıldı
Geçtiğimiz aylarda Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu adı altında bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi Çayırbaşı'ndan Sarıyer'e yürümüş ve yapılması planlanan köprüye hem sorunları çözmeyeceği hem de barınma, ulaşım, doğayı tahribat gibi yeni sorunlara neden olacağı gerekçesiyle protesto etmişti.
"Köprüler Boğaz'ımızı giderek daha çok sıkıyor"
Toplumun Şehircilik Hareketi İmece de 3. Köprü için şu açıklamada bulunmuştu:
"20 senede ancak kapasitesine ulaşır denilen 1. Köprünün 4 sene içinde nasıl tıkanmaya başladığı hala hafızamızda. "Artık İstanbul'da trafik sorunu kalmayacak" diyip yapılan 2. Köprünün şu anki halini görüyor ve nefes almaya dahi zorlandığımız bu kentte, oraların da bir zamanlar orman alanı olduğunu hatırlıyoruz. Evet, 1. ve 2. köprüye de karşı çıkmıştık. 3.süne de karşı çıkıyoruz. Bu köprünün kentin kuzeyinde yeni imar hareketleri yaratacağını biliyoruz. Ve inanın ki, şu anda oralarda arazi kapatan bir avuç rantçının şakşakçılığı kulaklarımızı tırmalıyor.
Çözümün bu olmadığını, 3 değil 33 köprünün daha yapılmasının İstanbul'un ulaşım sorununu çözmeyeceğini, aksine kendi trafiğini yaratıp şehri ve yaşayanlarını otomobile, kirliliğe, betona, strese daha da bağımlı hale getireceğini söylüyoruz. Sarıyer ve Beykoz'da yaşayan binlerce insanın barınma hakkının elinden alınacağını görüyoruz. İstanbul geri dönülmez bir yıkıma sürükleniyor. Köprüler Boğaz'ımızı giderek daha çok sıkıyor. " (EZÖ)