Otoyollar, köprüler ve bunlar üzerindeki otoyol hizmet tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarının bir bütün halinde fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıl süre ile "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesi tamamlandı.
İhalenin birinci turunda yazılı teklifler verildi. En düşük teklifi veren Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu elendi.
Kalan iki firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 5 milyar 630 milyon dolar, artırım aralığı ise 10 milyon dolar olarak belirlendi.
Açık artırmada en yüksek teklifi 5 milyar 640 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.
Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu temsilcisi yeni bir fiyat vermeyeceklerini açıkladı.
Bunun üzerine ihale komisyonu başkanı Osman İlter, en yüksek teklif sahibi konsorsiyumdan tekliflerini 80 milyon dolar artırmasını rica etti. Bir müddet süre isteyen konsorsiyum temsilcileri teklifi 5 milyar 720 milyon dolar olarak revize ettiklerini bildirdi. Böylece nihai pazarlık görüşmeleri teknik olarak sonuçlanmış oldu. İhaleyi Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu kazandı.
Grupta Koç Holding ve Malezyalı UEM'in yüzde 40'ar, Gözde Girişim Sermayesi'nin yüzde 20 payı bulunuyor.
Böylece Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin de aralarında bulunduğu otoyol ve köprüler * 25 yıllığına özelleştirilmiş oldu.
Telekom'dan sonraki ikinci büyük özelleştirme
Türk Telekom'un 6.55 milyar dolar la özelleştirilmesinden sonra 5.720 Milyar dolar'la en yüksek bedelli ikinci özelleştirme ihalesi oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) verilerine göre Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ve otoyollardan 2001-2011 yılları arasında elde edilen gelir 4,6 milyar TL'ye ulaştığı açıklanmıştı.
Özelleştirmenin ardından köprü ve otoyolların bakım ve onarımı dahil bütün maliyetlerin özel sektör tarafından sağlanacağını ifade eden Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu faaliyetleri denetleyeceğini açıklamıştı. (HÇ/HK)
* Özelleşen köprü ve otoyollar:
Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu (bağlantı yolları ile birlikte).