Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Murat Karasu, DT'deki bu gerginliğin durulmuş gibi gözüktüğünü; ancak sıkıntının giderilemediğini söylüyor:
Karasu: DT'de düşünsel değişikliğe ihtiyaç var
Karasu, "DT kriz aslında durulmuş gibi gözüküyor ama sıkıntı giderilemedi. Bu iç huzursuzluk halen mevcut. Tek başına bir yönetsel değişiklik değil söz konusu olan. DT artık düşünsel bir değişikliğe ihtiyaç var" diye konuştu
Karasu, ayrıca DT'nin değil, Türkiye'deki tiyatro yaşamının yeniden yapılanmasına ihtiyaç duyulduğunu söylüyor:
"DT üzerinden çıkıp Türkiye'de tüm tiyatro hayatını kapsayacak yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerek amatör, gerek özel tiyatrolar, sürekli, DT yaşadığından çok daha büyük ve kapsamlı krizler yaşıyorlar."
Topyekin seferberlik ve yeniden yapılanma
"O yüzden top yekun bir seferberliğe ihtiyaç var. Türkiye'de tiyatro hayatının geleceğe adına. Ama bunu bugün erk konumunda olanlar, ne kadar dikkate alacaklar değerlendirecekler doğrusu kuşkudayım."
Karasu, tiyatro seyircisinin azaldığına katılmıyor ve "Tiyatro seyircisi sabitlendi demek daha doğru. Ama nitelik anlamda azaldığı doğru. Tiyatro seyircisinin artık Türk tiyatrosunu yönlendirme niteliğini kaybettiğini rahatlıkla söyleyebilirim" diyor.
Koper: Dünya tiyatrosu da düşüşte
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İSTİSAN) Başkanı Macit Koper ise yalnız Türk tiyatrosunun değil, dünya tiyatrosunda genel bir krizden söz edilebileceğini söylüyor:
"Dünya tiyatrosunun da; tiyatromuzun da belirgin bir düşüşte olduğunu herkes biliyor artık. Ancak bu durgunluğun nedeni bence tiyatronun kendi öz kaynaklarından; kendi iletişim gücünden uzaklaşması; çareyi iletişim çağının uyduruk; medyatik formüllerinde aramasıdır."
Koper, tiyatrodan ümidini kesmediğini belirtiyor:
"Ben tiyatronun bütün dünyada bu sıkışmışlık bu kendini yitirme sonucunda yakın zamanda kendini bulacağını inanıyorum. Neden? Çünkü büyük çıkışlar hatta devrimler böyle dönemlerde gerçekleşir." (AD/EÖ)