Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan (KEDV) Perihan Uluğ kadın kooperatiflerinin kadınlara kazandırdıklarını böyle özetliyor.
Kadın Kooperatifleri
Kooperatifler kent düzeyinde, yoksul bölgelerde faaliyet gösteriyor. İzmit, Mardin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki diğer illerde ve Batı Anadolu'da vakfın desteğiyle yaklaşık 20 kadın kooperatifi kuruldu.
"Kooperatif dendiğinde akla ekonomik bir kurum geliyor. Halbuki bu kooperatifler sadece ekonomik sıkıntılara çözüm olmuyor. Kadınların diğer kadınlarla bir araya gelmeye ihtiyaçları var."
"Kadınlar ortak fon oluşturup yardımlaşıyor"
Kadınların kooperatiflerde etkinlikler düzenlediğini, seminerler organize ettiğini belirten Uluğ, kadınların kendi fonlarını oluşturdukları bir tasarruf kurulu kurduğunu ve ihtiyacı olan kadınlara bu fonlardan yardım yapıldığını söyledi.
"Biz yereldeki bu kadınlara liderlik, bilgi ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca toplumsal cinsiyet, 'Türkiye'de ve Dünyada Kadın' konulu seminerler düzenliyoruz. Kadınlar bu sayede 'liderlik' kavramını tekrar tanımlıyorlar."
"Kadınların kendilerine güveni artıyor"
"Kadınlar kooperatif fikrini yerelde ilk ortaya attıklarında önyargıyla karşılaşabiliyorlar. Ama mahalli düzeyde olan bu kooperatifler mesela mahalle imamıyla, mahalle muhtarıyla iletişim içinde oluyor. Bu ortaklıklar kooperatiflere meşruluk veriyor."
Kadınların eşlerinin engellemesiyle binde bir karşılaştığını söyleyen Uluğ, bir kadın kooperatife katıldığında ondaki değişimin komşularını da kooperatife yönlendirdiğini vurguladı.
"Evin dışına çıkamayan, çocuklarıyla uğraşmaktan yorulmuş kadınlar için kooperatifler nefes alacak alan oluyor. Buradan bir gelir elde ediyorlar, hayatı diğer kadınlarla paylaşıyorlar. Bir şeyler üretince kadının kendine güveni geliyor. Hayatıyla daha mutlu oluyor bu eşleriyle ilişkilerine de yansıyor."
Çocuk merkezleri
Kadın kooperatiflerine bağlı olarak çocuk merkezleri de hizmet veriyor. Bu çocuk merkezlerinde oyun odaları, çocuk yuvaları ve "Mahalle Anneleri" eğitim merkezleri bulunuyor.
Uluğ "Mahalle Anneleri"nin deneyimli anneler arasından seçildiğini, bu annelere çocuk geliştirme eğitimi verildiğini, daha sonra bu kadınların mahallelerinde ihtiyaç tespiti yapıp diğer annelere yardım ettiğini anlatıyor.
"Kadınların kooperatifte çalışırken çocuklarını bırakabilecekleri bir yer yok. Kooperatifteki çocuk merkezleri çocuklarını bırakabilecekleri güvenli bir yer oluyor. Çocuklar da bu süreçte uzman öğretmenlerden eğitim almış oluyorlar." (GG/EÜ)