Haberin İngilizcesi için tıklayın
Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşlugöl Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, yaşam alanlarında kömür madeni çıkarmak isteyen şirkete karşı mücadele ediyor.
Şirketin faaliyetini durdurması için Konya İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlanan yurttaşlar “Sesimizi duyan yok mu?” diye soruyor.
DSİ, “Su havzaları var” diye uyardı
Şirketin önce yurttaşların elinden arazilerin satın almak istediğini ancak köylülerin satmaması sonucu Cumhurbaşkanlığı’ndan “Acele kamulaştırma kararı” çıkartıldığını söyleyen biyolog ekoloji uzmanı Ayşe Mergenci, köylülerin bir sabah uyandıklarında tapulu arazilerinde iş makinelerini gördüklerini söylüyor.
"Yurttaşlar şirketin tarlalarından gitmesini istiyor"
Son sürece dair bianet’e bilgi veren Mergenci, şunları belirtiyor:
“Burası bu bölge Konya Büyükşehir’e bağlanmadan önce köydü. Daha sonra belediyeye bağlandı ve mahalle oldu. Köylülerin ekoloji mücadelesi ise uzun zamandır devam ediyor.
“Bu bölgeye dair Devlet Su İşleri’nin raporu var. DSİ, ‘Su havzaları var kömür madeni aramayın’ diye uyarıyor. DSİ’nin bu raporunu hazırlayan kişinin görevinden alındığı ve başka bir yere gönderildiği de iddia edildi. Şu ana kadar 165 bin metre karelik alan kamulaştırıldı. Yurttaşlar bu durum karşısında şaşkın. Bir sabah uyandılar ve kendilerine ait arazide şirket iş makinelerini gördüler. Yaklaşık bir haftadır durum böyle devam ediyor. Şu anda da iş makinaları çalışıyor. Yurttaşlar da durması için seslerini duyurmaya çalışıyor.
“DSİ’nin uyarısını dikkate almayan şirket arazilerde maden çalışmalarına başladı bile. Biz, o alana doğru yürüyüş yapmak istedik ancak jandarma engelledi. Yurttaşlar ne yapacaklarını bilmiyor. Tüm kamuoyundan destek bekliyoruz.”
"Çocuk ve kadınlar hasta"
Mergenci son olarak şöyle konuşuyor:
"Küçücük çocuklar hep hasta. Her hanede bir kanser hastası var. Ramazan ayından beri cenazelerin ardı arkası kesilmiyor. Kadınlarda ve çocuklarda KOAH hastalığı ve astım var. Bağışıklıkları da sürekli düşüyor. İş makineleri çalışıyor. Avukatlarımız gereken başvuruları en kısa zamanda yapacak.
"Buradaki yurttaşlar en çok seslerinin duyulmamasından endişeli. Çokları ile konuştuğumuzda 'Sesimizi duyan yok mu?' diye soruyorlar. Ben onların sesinin duyulmasını istiyorum. Çağrım tüm kamuoyuna."
Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş. tarafından yapılmak istenilen kömür madeni için, bölge halkının itirazlarına rağmen iş makineleri çalışmaya devam ediyor. (EMK)