Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birlik Sendikası, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Başında Özel Okullar ve Özel Okul Öğretmenlerinin Durumu raporunu yayınladı.
Birinci yılını geride bırakan sendika çatısı altında özel okul öğretmenleri, çalışmalarını yürüttüğü ayrı bir büro kurdu.
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle de sendikanın Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı.
Öğretmen sayısı 8 katına çıktı
Raporda özel okul öğretmenlerinin sayısının 8 katına çıktığı belirtiliyor:
"2021 yılına gelindiğinde, kontrolsüz bir artışla özel okulların sayısı 13 bini geçti. Tüm okullar içerisindeki payı AKP iktidara geldiğinde yaklaşık yüzde 2 olan özel okullar, bugün tüm okulların yüzde 20'sine yakınını oluşturuyor. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı ise 2002 yılından bu yana yaklaşık 220 binden 1 milyon 300 bine artarken, bu sayı oransal olarak tüm okullardaki öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 7,5'ine dayandı. Bu okullarda çalışan öğretmen sayısı ise 2002 yılından bu yana yaklaşık 21 binden 175 bine artış gösterdi, yani sekiz katına çıktı.
"Özel okul sektörüne giren patronlar sadece kamu teşvikleri, vergi indirimleri ve sürekli yaptıkları okul zamlarıyla değil aynı zamanda öğretmenlerin çalışma koşullarını giderek ağırlaştırarak ve ücretlerini düşürerek de kârlarına kâr kattılar. Devlet, yasal düzenlemeler yoluyla ve öğretmenlerin sorunlarına gözlerini kapayarak öğretmenlerin her geçen gün daha düşük ücretlere ve iş güvenliği olmaksızın, dahası kuralsız çalıştırılmasını teşvik etti."
"Haklardan, saygınlıktan ve sağlıktan oluyorlar"
"Pandemi sürecinde yaklaşık bir buçuk yıl boyunca okulların kapalı kalmasıyla, özel okul öğretmenlerinin mevcut sorunları daha da derinleşti. Bu süreçte evlerinden ya da okuldan uzaktan eğitime dahil olarak tam zamanlı çalışan öğretmenlerin sigorta gün sayıları eksik gösterildi ve patronlar ücretsiz izin ya da kısa çalışma ödeneğine usulsüz olarak başvurdular. Bu süreç öğretmenlerin emekliliklerini engelleyebilecek uzun vadeli olumsuz sonuçların yanında, özel okullarda güvencesiz çalışmanın norm haline getirildiği yeni bir dönemi ortaya çıkardı. Öğretmenler, esnek çalışmanın getirdiği mesai saati düzensizlikleri ile yemek, elektrik, internet gibi çalışma süresi içinde artan masraflarını azalan ücretleri ile karşılamak durumunda bırakıldı. Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte bütün düzeylerde başlayan yüz yüze eğitimde ise pandemi önlemlerine uyulmadan sınıflar oluşturulduğu, öğretmenlere maske ve dezenfektan gibi hijyenik malzemelerin ücretsiz sağlanmadığı gözlendi.
"İktidar ve özel okul patronlarının el birliğiyle yarattığı bu olumsuz tablo, özel okul öğretmenlerinin çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını ortaya koyuyor. Özel okul öğretmenleri haklarından ve mesleki saygınlıklarından olduğu gibi artık sağlıklarından da oluyorlar. Özel okullarda sömürü çarkının dönmesinden nemalanan herkesin sesi çıkarken öğretmenlere söz hakkı dahi tanınmıyor."
(AÖ)