Soğuklardan iyiden iyiye şikayetçi olmaya başladığımız şu günlerde Van’da -10 derecenin altındaki soğuk havada çoğu çocuk 150 kişi elektriksiz, susuz konteynır kentlerde yaşam mücadelesi veriyor.
bianet’e konuşan Kayaçelebi Konteynır Kenti’nde eşi ve dokuz çocuğu ile birlikte kalan Fatma Gövez, devletin kira yardımı teklif ettiğini ama buna karşılık devlet kurumunda 750 lira maaşla işe alınan kızının işten çıkarılacağını söylüyor.
Altı çocuğu ile birlikte yine Kayaçelebi’de kalan Herdem Haskaya ise devletin kira yardımına şüpheyle bakıyor. Devletin kendilerine taahhüt ettiği kira yardımını iki ay sonra kesmesi durumunda ne yapacaklarını soran Haskaya, kendileri için kalıcı konut yapılması gerektiğini söylüyor.
Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar ise ailelerin büyük bölümünün konteynır kentleri boşalttığını, kalan 30 civarı ailenin ise eylem yaptığını ifade etti.
Doğar, “Yaşam mücadelesi mi, eylem mi?” yönündeki sorumuzu kesin bir dille “eylem” diye cevaplıyor ve ekliyor:
“Eğer yaşam savaşı olsa, pek çok reçete sunduk. Çocukların sağlıklı koşullarda yaşaması için belli bir süre de olsa gelin evlere yerleşin dedik. Ancak kalıcı konut dışında hiçbir teklifi kabul etmiyorlar.”
Gövez: İnsan olarak değerimiz yok
“Ramazan'da Temmuz ayında elektrikleri kestiler. İki üç defa toplu şekilde yetkililere gittik ve sahura kalkamadığımızı söyledik. Bunun üstüne elektrikleri geri açtılar. Bayramın üçüncü gününe kadar süre tanıdılar ve bayramın ikinci günü elektriklerimizi komple kestiler. O zaman 37 aileydik.
“Ailelerin çoğu gitti; şimdi üç aile kaldık. Dokuz çocuğum var. Eşimle birlikte 11 kişiyiz.
Devlet bazı evler için yıkım kararı vermiş. O evlerin sahipleri gel otur, senet yapalım, senin üstüne yıkılırsa ben karışmam diyor. Hiçbir canlının yaşayamayacağı evler için 300-400 lira para isteyenler var.
“Valilik yardım etmiyor. Konteynırdan çıkana kira yardımı yapacaklarını söylüyorlar. Bir kızım İş-Kur'da 750 lira maaşla çalışıyor. Bana diyorlar ki, ‘Sana ya kira yardımı vereceğim ya kızına iş vereceğim, ikisi birden olmaz…
“Belediye bize tüp getirdi. Başka bir yardım yok. Sularımız kesik, elektriklerimiz kesik, 11 kişi soğukta bir konteynır içinde mağdur kaldık. Bizim insan olarak değerimiz yok.”
Herdem: Kira yardımı kesilirse ne yaparız?
“Çocuklarımın hepsi hastalandığı için mecburen bir akrabamızın yanına geldik. Çok zor durumdayız, çocuklar okula gitmiyor, herkes hasta. Altı çocuğum var. Biri dokuz aylık bebek daha. Akşamları donuyoruz.
“Belediyenin ya da Valiliğin herhangi bir yardımı olmuyor bize. Biz sıcak kalacak bir yer istiyoruz. Devlet bize kira yardımı teklif ediyor ama biz kabul etmiyoruz. Bize iki ay kira verseler sonra o yardımı kesseler biz ne yapacağız? Biz kalabalığız. O yüzden kiralık ev bulamayız.
Doğar: Valiliğe karşı eylem
“Van'da 30'a yakın konteynır kent kuruldu. Hak sahipleri kalıcı konutlara taşındıktan sonra kiracılar konteynır kentlerde yaşamak zorunda kaldı. Kiracılar kendileri için de konut yapılmayınca bir direnç gösterdiler ve konteynırlarda kalmaya devam ettiler.
”Bu zamanla açıkçası eyleme dönüştü. Şu an direnç gösteren eylem yapan depremzedelerin de 10 binden fazlası terk etti ama mutlak koşulla konut sahibi olacağız düşüncesiyle konteynır kentlerde kalmaya devam eden yaklaşık 150 kişi kaldı.
“Valiliğin bazı talepleri yerine getirmeyeceği konusunda hem fikirler. Valilik oradan çıkmaları için elektrik ve sularının kesilmesi için talimat vermişti. Şu anda elektriksiz susuz soğuk kış koşullarında eylemliliklerine devam ediyorlar.
“En azından çocukların sağlıklı yetişmeleri için ev seçeneğini gündeme getirdik ama kalıcı konut dışında hiç bir yöntemi kabul etmediklerini söylediler. Biz kiralık evlere çıkarsak hakkımızı kaybederiz diye endişeleniyorlar.
“Bu Valiliğe karşı açık bir eylem. Yaşam savaşı olsa biz bu insanların sorunlarını çözmek için belediye olarak çeşitli reçeteler önerdik. Takvim belirleyelim ve belli bir süre sizi konutlara yerleştirelim diyoruz ama ona da hayır diyorlar. Devlet bize konut yapıncaya kadar biz burada kalmaya devam edeceğiz diyorlar.
“Şu anda yaşamsal sorunlar var. Çocukların beslenmesinden temizliğinden ısınmasından kaynaklı pek çok soruna çözüm getirmeye çalışıyoruz. Haftada bir hamama götürmek için anlaştık, haftada bir çamaşırlarını yıkıyoruz, tüplü ısıtıcı dağıttık.” (EKN)