*Fotoğraf: AA
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) baraj uygulamasını kaldırdı. Barajın kaldırılmasıyla 2 milyon 911 bin 511 kişi Temel Yeterlilik Testi (TYT) 100 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı kazandı.
Alan Yeterlilik Testi (AYT) sayısal puan türünde 1 milyon 429 bin 833, AYT sözel puan türünde 1 milyon 494 bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon 780 bin 135 ve YDT puan türünde 123 bin 163 adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.
Bunun yanında, yapılan sınavda 200 bin kişi ise “sıfır” puan aldı.
Tercih sıralamaları doğru yapılmalı
Tercihlerini yapacak adaylar için önerilerde bulunan Rehberlik Uzmanı İlhan Koyu, adayların tercih yaparken “başarı sıralamalarına” dikkat etmelerini söyledi.
Devlet okullarındaki kontenjan sayısının az olduğunu söyleyen Koyu, şöyle konuştu: "Belli dilimlerde kontenjan azlığından kaynaklanan çok ciddi yığılmalar var. Bu yığılmaları göz önüne alarak adaylar, tercih sıralamalarında ‘geriye tercihler’ yapmalı. Örneğin, 250 bin sıralamada yer alan bir öğrencinin 150 bin ile 350 bin bandında bir tercih sıralaması yapması daha faydalı olacaktır.”
Yüksek puan düşük sıralama
"İyi bir tercih yapabilmek için 200-300 bine girebilmenin bütün adayların hedefi olduğunu" söyleyen Koyu, "Bu hedefleri tutturmak isteyen ne kadar çok öğrenci olursa o kadar yığılma oluyor. Bu sene oluşan yığılma ile de puanlar ve sıralamalar arasında ciddi farklar oluştu" dedi:
"Sınava giren öğrencilere oranla açılan kontenjanlar ise az. ‘Sınava girdim ve 200- 300 bin sıralama yaptım. Ben her türlü yerleşirim’ diye bir şey de yok. Örneğin, 50 bin Tıp Fakültesi öğrencilerinin tercih bandı ama geçen sene en son tıp fakültesine giren öğrenci 24-26 bin bandından girdi.
“Ayrıca ‘baraj kalktı artık herkes üniversiteye gidecek.’ şeklinde düşünceler de yanlış. Çünkü kontenjanları çok sınırlı. Devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerin kontenjanları neredeyse aynı. Bu yüzden yüksek sıralamalara sahip kişiler devlet üniversitelerine girebilecek. Sıralamaları düşük olanlar da ya açıkta kalacak ya da özel üniversitelere gidecekler."
Açıkta kalmaktan korkuyorum
YKS sınavına giren adaylar Gül Aydın, Derya Can ve Lale Yılmaz, kaygılarını bianet'e anlattılar.
2021’de liseden mezun olan ve 2022 yılında YKS sınavına giren Lale Yılmaz, sonuçlar açıklanınca “açıkta kalmaktan korktuğunu” söyledi.
Yılmaz, “Barajlar kaldırılınca sınava girecek kişilerin sayılarının artacağını tahmin ediyordum ama bunun sonucunun sıralamamızı bu kadar fazla etkileyeceğini düşünmüyordum. Aynı zamanda sınav kolay olunca da sıralamalar hiç tahmin edemeyeceğim kadar geriye düştü. Sonuçlar açıklanınca yanlış gördüğümü düşündüm. Çünkü 335 puan almama rağmen sıralamam 400 binlerde” dedi.
“Sıralama neredeyse aynı”
2021’de girdiği sınavda istediği sıralamayı yapamadığı için bu sene tekrar hazırlanarak sınava girdiğini söyleyen Gül Aydın, “sonuçlar açıklandığında şaşkına uğradığını” belirtti ve şöyle devam etti:
“İstediğim sıralamayı yapamayınca hırs yaptım ve bu sene tekrar sınava çalıştım. Sonuçlar açıklanınca ise çok şaşırdım. Geçen sene aldığım düşük puan ile gelen sıralama ile bu sene yüksek puan ile aldığım sıralama arasında fark yok denecek kadar az. Şimdi, ‘acaba tercih yapsam mı?’ diye düşünüyorum. Bir yandan tercih yapmak isterken bir yandan da tekrar girersem sonuçlarımın kötü olmasından korkuyorum.”
“292 puanla 900 binlerdeyim”
2022 yılında YKS sınavına giren Derya Can ise “bu sene çevresinde çoğu insanın üniversiteye girmek için değil sadece kendini denemek için sınava girdiğini” söyledi: “Sınav kolay olunca aslında sıralamaların etkileneceğini düşünmüştüm ama bu kadar etkilenmesine şok oldum. 292 puanla neredeyse 900 binlerde yer alıyorum.”
(HDN/RT)
*Haberde geçen isimler kişilerin hak kaybına uğramaması için değiştirildi.