Almanya başbakanı Angela Merkel, 2. Uyum Zirvesi'ni boykot eden Türk kuruluşlarını "Alman hükümetine ültimatom verilmez" diye eleştirirken, 2008 sonbaharında üçüncü bir Uyum Zirvesi düzenleneceğini de ilan etti.
Almanya Müslümanlara yönelik ayrımcılık yapıyor
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği tarafından hazırlanan raporda Almanya'dan bir göç ülkesi olduğunu kabullenmesi ve göçmenleri zenginlik olarak görmesi isteniyor.
Rapor Müslümanların Almanya'da en fazla ırkçılığa maruz kalan grup olduğunu tespit ediyor ve aile birleşimi konusuna da değiniyor.
Belge ayrıca ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 9'unu oluşturan yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini de gündeme getiriyor.
2006 Temmuz'unda düzenlenen ilk Uyum Zirvesi'nde oluşturulan komisyonların çalışması sonucu şekillenen ve kabul edilen Ulusal Uyum Planı göçmenlerin Almanya'ya entegrasyonunu kolaylaştıracak 400 ödev içeriyor.
Düzenlediği basın toplantısında zirveyi boykot eden dört Türk kuruluşunu sert bir dille eleştiren Merkel, sürecin henüz tamamlanmadığını hatırlatıp tüm kuruluşları sürece katılmaya davet etti.
"Göçmen hakları yok edilmeye çalışılıyor"
Türk kuruluşlarının başbakanlık önündeki protestosunu destekleyen Sol Parti Milletvekili Hakkı Keskin, Uyum Zirvesi çerçevesinde göçmenlerin haklarını daha da sınırlandıran, hatta yok etmeye çalışan yeni bir yasanın gündeme getirildiğini belirtti.
Yeni yasanın aile birleşimi konusundaki düzenlemelerin Alman Anayasası tarafından güvence altına alınan temel haklara aykırı olduğunu belirten Keskin, Göç Yasası'nın ayrımcı bir yasa olduğunu ileri sürdü.
"Göç Yasası Alman Anayasasına aykırı"
Zirveye katılmayan Türk kuruluşları adına açıklama yapan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Korkut:
"Türk toplumunun dışlanmasını ya da zarar görmesini istemiyoruz, ancak bir yerde 'dur' denilmesi gerekiyordu" şeklinde konuştu.
Korkut, Alman Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy'nin de Göç Yasası'nın anayasaya aykırı olduğuna inandığını belirtti.
Alman Sendikalar Birliği (DGB) Yönetim Kurulu üyesi Annelie Buntenbach, Birlik 90/Yeşiller partili Hans-Christian Ströbele, göç uzmanı Dieter Oberndörfer ve Protestan Klisesi temsilcisi Stephan Reimers da Türk kuruluşlarını desteklediklerini açıkladı.
Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise Türk kuruluşlarının tavırlarını hem üslup, hem içerik bakımından abartılı niteleyerek yine eleştirdi. (GG/NZ)
* Bu haberi Deutsche Welle gazetesinde dün ve bugün yayımlanan haberlerden Gökçe Gündüç derledi.