Ekşi, yasanın iletişim özgürlüğüne ve demokrasiye temelden aykırı olarak değerlendirdiği hükümlerinin değiştirilmesini talep etti.
Ekşi: Bilgi edinme hakkı, bir bürokratın insafına terk
“İnternet'e sansür getirilmesini protesto ediyoruz” diyen Ekşi, “Kanun koyucunun veya öteki kurum ve kişilerin, iletişim özgürlüğünü kısıtlamalarına, her zaman ve her yerde karşı çıkacağımıza kendi özgür irademizle söz veriyoruz” diye bildirdi.
Ekşi, 5651 sayılı yasanın halkın, en yaygın ve çağdaş iletişim ağı olan İnternet aracılığıyla bilgi edinme hakkını, Telekomünikasyon İletişim Başkanı unvanlı bir bürokratın insafına terk ettiğini ve ona sansür uygulama yetkisi verdiğini savundu.
“Yasa, bilgiye erişimi engelleme yetkisini kural olarak yargıya bırakmış görünse de pratikte sözü edilen bürokratın tek başına verdiği engelleme kararı her şeyin önüne geçiyor” diye konuştu.
“Bu, hem çağdaş ifade özgürlüğü ile hem de iletişim özgürlüğünü insanca yaşamanın temel koşulu sayan anlayışımızla taban tabana zıt bir durumdur. Siyasi iktidarı ve demokrasiye sahip çıkar görünen muhalefet partilerini, Anayasa’ya ve temel hukuk ilkelerine aykırı bu yanlışı düzeltmeye davet ediyorum.”
Bilişimciler: İnternet sansür değil hız ister
Aralarında Bilgisayar Yazılım Meslek Birliği (BİYESAM), Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Tübider Bilişim Sektörü Derneği'nin (TÜBİDER) de bulunduğu 20 sivil toplum kuruluşu, 4 Mayıs’ta kabul edilen ancak “bilgilendirme yükümlülüğü” başlıklı 3. madde ile “Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” başlıklı 8. maddesi altı ay sonra yürürlüğe sokulan yasaya tepki göstermişti.
“İnternet sansür değil hız ister” diyen ortak bildiride, ifade özgürlüğünü korumak, Türkiye İnternet'ini büyütmek ve toplumsal yarar açısından yasanın gözden geçirilmesi ve İnternet'in marjinal problemlerine sivil toplumla birlikte çözüm aranması çağrısı yapıldı. (EÖ)