Ertuğrul Kürkçü, Gültan Kışanak, Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder'in çağrıcılığını yaptığı Kongre Girişimi, Ankara Anadolu Gösteri Merkezi'nde tüzük ve hedefleri belirlemek üzere toplandı. Bugün (15 Ekim) erken saatlerde başlayan kongreye 20 farklı bölgeden 800'ü aşkın delege katıldı. Türk, Laz, Süryani, Arap, Ermeni, Çerkez, Gürcü, Alevi, Nusayri, Roman, Rum, Pomak, Afrikalı, Yezidi delegeler, kendi dillerinde hoş geldin mesajlarıyla karşılandı.
Delegelerin yanı sıra, aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, Milletvekilleri Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Nursel Aydoğan ile Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın da bulunduğu çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ile sendika temsilcisi katıldı.
Salonu süsleyen pankartlarda da 13 dilde "Birleşiyoruz!" mesajı veriliyordu: "Kürt sorununda barışçıl ve demokratik çözüm için birleşiyoruz", " Homofobiye ve transfobiye karşı birleşiyoruz", "Emperyalizmin saldırılarına ve işgallerine karşı birleşiyoruz", "Halklara ve inançlara eşitlik, özgürlük için birleşiyoruz", "Erkek egemenliğine cinsiyet ayrımcılığın ve eşitsizliğe karşı birleşiyoruz", " Demokrasiyi kazanmak için birleşiyoruz"...
Akın Birdal'ın başkanlığını yapacağı Kongre Divanı'na ise Fatma Gök, İnci Hekimoğlu, Suavi, Ümit Şahin seçildi. İki gün sürecek kongrede, girişimin taslak halindeki tüzüğü üzerine yapılacak tartışmalarla hedefler ve mücadele alanına ilişkin ayrıntılar kesinleştirilmesi ve partileşme gibi konuların da ele alınması bekleniyor.
Kürkçü : "Kürdün hakkını savunmayana sosyalist denemez."
Kongre çağrıcılarından Mersin Blok Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptığı konuşmada heyecanlı ama tedirgin olduklarını söyledi. Kürkçü, denenecek bu yeni yolun bu defa hedefe ulaşmasından umutlu olduklarını ifade etti.
Kürkçü, konuşmasında kapitalist uygarlığı reddettiklerini belirtirken, geçmişin deneyimlerini, devrimci pratiklerini hatalarını da göz önüne alarak taşıdıklarını, onlardan aldıkları güçle geleceği aydınlatmaya çalıştıklarını söyledi.
"Özgürlük için ayağa kalkmış bütün halklarla, kendimiz için yaşamak için, kendimizin efendisi olmak için yola çıkıyoruz. Emeğin haklarını toplumsal haklarla karşı karşıya koyacak değiliz. Bu mücadele halkların özgürlük mücadelesi, kaçınılmaz olarak emekçileri birbirine yaklaştırıyor. Yezidi'nin, Rum'un, Ermeni'nin, Kürdün hakkı için savaşmayana sosyalist denmez. Sosyalist bütün halkların hayat haklarını bilmekle mükelleftir."
"Kürtler özgürleşmeden Türkler özgür olamayacak" diyen vekil Kürkçü kadınlar tarafından desteklenmeyen hiçbir toplumsal mücadelenin de başarılı olamayacağını sözlerine ekleyerek hareketin yöneticilerinin kadınlar olduğunu belirtti.
"Kadınların kurtuluşunu davamızın mor bayrağı yapıyoruz. Bu patriarkal sisteme karşı ayaklanan kadınların davasını sahipleniyoruz. Onlarla birlikteyiz, onların hizmetçisiyiz. Bu hareketin yönetici sınıfı kadınlar olacak. "
Kışanak: "Tarihi Bir Çıkış Yapmak Zorundayız"
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, tarihsel bir anda tarihsel bir çıkış yapmanın zorunluluğundan bahsederek Kongre'nin Türkiye'nin 21. yüzyıla yön verecek toplumsal bir dinamik, güçlü bir direniş, güçlü bir iradesi olarak öne çıkacağından umutlu olduğunu söyledi. Ancak bu durumda gerçekten tüm ezilenler adına görevimizi yerine getirmiş olabiliriz.
Bunun gerçekleşmemesi halinde tarihin kendilerini sorgulayacağını ve yargılayacağını sözlerine ekleyen Kışanak, "Neden özgür demokratik gönüllü bir yaşamı inşa etmek için çalışmadınız diye torunlarımız bize hesap sorar. Tek çıkış yolumuz, demokratik, gönüllü eşit yaşamı savunmak ve bunu inşa etmektir." şeklinde konuştu.
Çağrıcılardan Blok Milletvekili Levent Tüzel de, kongrenin birliği, kardeşliği ve özgürlük mücadelesini daha ileri noktalara taşıyacağını belirtti. Hükümetin işçi haklarına yönelik saldırılarına dikkat çeken Tüzel, "Hükümetin işçiyi, emekçiyi, halkları birbirine karşı kışkırtan politikalarına karşı, dilimize, kültürümüze sahip çıkan bir Kongre Girişimi'ni bir birlik hareketi olarak görüyoruz. Emekçilerin bir örgütlenme mücadele ve dayanışmasının platformunu örmek istiyoruz. Halkların sözcüsü olmak için kongremiz çok önemli bir görevi yerine getirecektir" şeklinde konuştu.
Önder : "Yere Batsın Devletiniz"
Kongre'nin diğer çağırıcılarından İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Türkiye toprakları üzerinde 72,5 millet yaşadığını, buçuk sayılan milletin de Romanlar olduğunu hatırlatarak "Onlar bu dünyanın sahibidir, dünyanın bütün buçuklarına selam olsun" diyerek konuşmasına başladı. Önder, Kongre Girişimi'ne mesafeli duran başta ÖDP, TKP ve Halk Cephesi olmak üzere tüm devrimci grupları selamlayarak "Umarım bir gün yolumuz kesişir" dedi.
10'lu yaşlarında devrimcilerin lime lime doğranmasına, öldürülmesine tanıklık ettiğini ve devrimciliği onlardan öğrendiğini belirterek, "Bize bu ilhamı veren insanlarla, Ertuğrul Kürkçü, Ahmet Türk, Leyla Zana ile aynı çatı altında siyaset yapmaktan onur duyduğunu söyleyen Önder, yeni bir devlet tasavvur ettikleri iddialarına ise şöyle yanıt verdi "Eskisinden ne gördük ki arkasından ağlayalım. Yere batsın sizin devlettiniz. Elbette ki yeni bir sistem yaratacağız" dedi.
Kürtlerin Türkiye'nin yeni işçi sınıfı olduğunu belirten Önder, Kürt hareketini desteklemenin kaçınılmaz olarak sınıf savaşında saf tutmak olduğunu ifade etti. Önder konuşmasını "'Solun Türkü Kürt'ü olmaz', sözünün sahibi sayın Öcalan'ı buradan selamlıyorum." diyerek bitirdi. (MAF/EKN)