*Fotoğraf: AA.
Pek çok lider, olanları "korkunç" ve "demokrasiye saldırı" olarak tanımlayarak barış ve düzenli bir iktidar geçişi çağrısında bulundu.
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Kongre binasını işgal eden göstericilerin Trump tarafından kışkırtıldığını söyledi.
Twitter'dan açıklama yapan Obama, "Tarih, meşru bir seçimin sonuçları hakkında asılsız yalanlar söylemeyi sürdüren bir Başkan'ın kışkırtmasıyla Kongre'de yaşanan şiddeti haklı olarak, milletimiz için büyük bir onursuzluk ve utanç anı olarak hatırlayacaktır" dedi.
Cumhuriyetçi Parti liderlerine çağrı yapan Obama, "Ya bu yolda devam ederek kızgın alevleri körüklemeyi sürdürebilirler ya da gerçeği seçip alevleri söndürmek için ilk adımları atabilirler. Amerika'yı seçebilirler" ifadelerini kullandı.
"Son derece korkunç"
İskoçya'nın Başbakanı Nicola Sturgeon, Kongre Binası'ndaki sahnelerin "son derece korkunç" olduğunu tweetledi.
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, "ABD demokrasisinin gücüne güveniyorum. Joe Biden'in yeni başkanlığı, Amerikan halkını birleştiren bu gergin aşamayı aşacak" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "demokrasiye yönelik ağır saldırıyı" kınarken, Almanyalı mevkidaşı Heiko Maas, Trump ve destekçilerinin "Seçmenlerin kararını kabul etmesi ve demokrasiyi ayaklar altına almayı bırakması gerektiğini" söyledi.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Biden'a "barışçıl bir görev aktarımı" sağlamak için ABD'ye güvendiğini söyledi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Demokrat başkan ile çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.
"Rahatsız oldum ve üzüldüm"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de seçimlerin sonucuna "saygı gösterilmesi gerektiğini" söyleyerek bunlara katıldı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanadalıların "demokrasiye yönelik saldırıdan derinden rahatsız olduğunu ve üzüldüğünü" söyledi.
Twitter'da "Şiddet asla halkın iradesini geçersiz kılmayı başaramayacak. ABD'deki demokrasi savunulmalı - ve öyle olacaktır," diye yazdı.
Yeni Zelanda'dan Başbakan Jacinda Ardern, "demokrasinin - insanların oy kullanma, seslerini duyma ve sonra bu kararı barışçıl bir şekilde onaylama hakkı - hiçbir zaman bir çete tarafından bozulmamalı" şeklinde tweet attı.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison "üzücü sahneleri" kınadı ve barışçıl bir güç transferini dört gözle beklediğini söyledi.
Hindistan'dan Narendra Modi, Washington'da "isyan ve şiddet haberlerini görmekten rahatsız olduğunu" söyledi ve "barışçıl görev değişimi sürecinin devam etmesi gerektiğini" söyledi.
Türkiye: Endişeyle izliyoruz
Türkiye dışişleri bakanlığı "bütün partileri" "itidal ve sağduyu" göstermeye davet ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz."
Venezuela hükümeti, "Bu üzücü olay ile ABD, saldırganlık politikalarıyla diğer ülkelerde ürettiği şeyin aynısını yaşıyor" açıklaması yaptı.
Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernández ve Şili Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera Twitter'da yaptığı açıklamalarda Washington'daki sahneleri de kınadı.
Piñera, Şili'nin "hukukun üstünlüğünü garanti altına almak için ABD demokrasisinin sağlamlığına güvendiğini" söyledi.
(PT)