Hükümetin ve militan güçlerin toplu tecavüzleri "korku salma amaçlı bir silah" olarak kullandığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda kadınlar, cinsel şiddete karşı yürüdü.
Binlerce kadın, barış ve kalkınma üzerine hafta boyu süren bir foruma katılım sonrası önceki gün (17 Ekim) Cumhurbaşkanının eşi Olive Lembe Kabila'nın liderliğinde, ülkenin doğusunda yer alan Sud-Kivu bölgesinin başkenti Bukavu'daki yürüyüşte bir araya geldi.
Renkli ve barışçıl bir atmosferde yapılan yürüyüşe Brezilya, Güney Afrika, Hollanda, Pakistan, Togo gibi çeşitli ülkelerden de katılım vardı.
Gösteriyi düzenleyen Dünya Kadın Yürüyüşü organizasyonundan Miriam Nobre "Buraya gelmek önemli çünkü kadına yönelik şiddet, sistematik biçimde bir savaş silahı olarak kullanılıyor" dedi.
"Uluslararası kamuoyu nihayet ilgileniyor"
Tecavüze uğrayanların tedavi edildiği Bukavu Hastanesi'nde doktor olan Nene Rukunghu ise "Yıllardır bunun için savaştık, sonunda uluslararası kamuoyu samimi olarak sorunlarımızla ilgileniyor gibi" diye konuştu.
"Cezasızlığa karşı savaşmalıyız ki şiddetin failleri cezalandırılsın ve kadınlar saygınlıkları yeniden kazansınlar. Katlandıkları her şeye rağmen Kongolu kadınlar güçlüdür ve yeniden ayağa kalkacaklardır."
Tiyatro töreleri sorgulatmanın bir yolu
Yürüyüşe katılan Hollandalı yardım kuruluşu çalışanı Annick van Lookeren Campagne "Bu buluşma uluslararası kadın ağlarının önemini gösterdi. Farklı ülkelerden kadınlar korunma konuları hakkındaki notlarını karşılaştırdı" dedi; birçok bölgede halen erkeklerin zorunlu evlilik veya kadınlara genel bakış gibi konularda geleneksel değerlere sahip olduğunu söyledi.
"Örneğin tiyatro, Kongo'da bunu değiştirmenin yollarından biri. Köylerdeki oyunlar insanları geleneksel inançları sorgulamaya ve tartışmaya yöneltiyor. Zihniyetlerin değişmesi zaman alıyor tabii, ama hafta boyunca erkekleri forumdaki tartışmalarda görmek iyiye bir işaret."
Dünya Kadın Yürüyüşü organizasyonu, tecavüz mağdurlarına yapıştırılan "utanç" etiketiyle mücadele ediyor ve tecavüzün bir savaş taktiği olarak kullanılmasına karşı küresel kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor.
BM'ye göre doğu Kongo'da geçen yıl yaklaşık 15 bin kişinin tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. Bölgede birçok yerel ve uluslararası militan gruplar faaliyet gösteriyor, hükümet güçleri de sivillere kötü davranmakla suçlanıyorlar. (EÇ/BB)
* Bu haberi Emir Çelik, AFP ve Hollanda Radyosu-Afrika haberlerinden derleyerek Türkçeleştirdi.