* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, dün (9 Nisan) açıklanan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) milletvekili listelerini yorumladı.
Kömürcü, 14 Mayıs'ta yapılacak 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine ayrı listelerle girecek olan Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısında düşüş olabileceğini söyledi.
En önemli gelişme: Ayrı liste
Kömürcü'nün, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklaması özetle şöyle:
"Listelerin seçim sonucuna etki edecek en önemli gelişmesi AKP ile MHP'nin ayrı listeler vermiş olması. Ortak listeye yönelmemiş olmaları Cumhur İttifakı'na çıkarabileceğinden 15-20 vekil daha az çıkartıracak gibi görünüyor.
"Dahası AKP oyları içinde ölçtüğümüz 1-2 puanlık seçmenin MHP'ye yönelmesi, AKP'nin oy oranının gerilemesine yol açarken çıkarılacak vekil sayısında da ekstra bir gerilemeye yol açabilir. MHP'ye kayış olabilecek illerde AKP'nin son vekili kazanma avantajı azalmış oluyor.
DSP ve HÜDA PAR
"Cumhur İttifakı'nın liste stratejisi milletvekilliği sayısını maksimuma çıkarma değil, cumhurbaşkanlığı seçiminde bir oy fazla alabilme stratejisi oldu. Sadece DSP ve HÜDA PAR ortak listede yer aldı. Yeniden Refah ve BBP ayrı kaldı. Yani bu iki parti esasen cumhurbaşkanlığı seçiminde oy getirecek.
TIKLAYIN - Yeniden Refah ve HÜDA-PAR Cumhur İttifakı'na ne kattı?
"Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanılacak 'üç-beş oy için vekillik satılan' bir siyaset ortamı oluştu. Bunun nedeni tüm gücün yüzde 50+1'i alan cumhurbaşkanında toplanmasını sağlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Listeler, muhalefetin en önemli vaadinin ne kadar gerçekçi olduğunu gösterdi.
Soylu'yu görevden alacak formül
"İktidar açısından bir diğer önemli gelişme, Erdoğan'ın nihayet Süleyman Soylu'yu görevden alacak formülü bulabilmiş olmasıdır. Soylu'nun milletvekilli adaylığının gerçek hayattaki karşılığı görevden almadır.
"Artık ülke barajının anlamı kalmadı. Barajın acilen sıfırlanması, siyasi katılımın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor. 12 Eylül'ün uzantısı bu sistemin sonucu, ucube listeler, haysiyetsiz ittifaklar, sıfır ideolojik tartışma, gereksiz bir politik doğruculuk oluyor."
(TY)