Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada kömür üretim alanlarında yeni bir modeli hayata geçireceklerini açıkladı.
Albayrak, son 10 yılda toplam kömür rezervlerinin iki katına çıkarıldığını ve sadece son bir yılda 1.5 milyar tondan fazla rezerv keşfedildiğini kaydederek, yerli kömür üretiminde 80 milyon ton bandını da aşmayı hedeflediklerini söyledi. Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen haftaya Genel Kurul'da oylanacak 'tartışmalı' 58. Maddeye yönelik eleştirilere de değindi:
"Dillerine özellikle Zonguldak'ı doladılar"
"Yerli kömür yatırımından bahsetsek çevrecilik maskesi altında, 'istemezükçü zihniyet' var ya... İşin komik tarafı ne biliyor musunuz? İthal kömürle ilgili bir yatırım dediğinizde ses yok, bununla ilgili bir eylem görmedim. Şimdi biz yılda 35-40 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Biz, yerli kömür oranını artıracağız diyoruz.
"Özellikle son günlerde dillerine Zonduldak'ı doladılar. Sadece Zonguldak değil, tüm kömür üretim alanlarında, istihdamı, üretimi ve katma değeri artıracak bir modeli hayata geçiriyoruz. Enerjide de milletimizle, milletimizin, işçimizin sevineceği yeni bir modelle, Zonguldak'ı da, diğer kömür şehirlerimizi de kalkındıracağız. Hiçbir kurumu kapatmıyoruz, hiçbir işçiyi de çıkarmıyoruz."
"Dövizden arındıracağız"
"Dövizden arındırılmış bir modele başlıyoruz. Alım garantisi verilen miktarı artırarak yerli kömürle ilgili teşvik ve destek mekanizmasını da uzun vadeli bir şekilde 2018 başında devreye alacağız.
"Özellikle ithal kömür santrallerinin yerliye dönüşümünü, bunlardan elektrik alımını garanti ederek teşvik edecek bir çalışma olacak" ifadelerini kullandı.
"A-B değil Z senaryosuna hazırlık"
"En kötü güne hazır olacağız. Kapımızdan savaş eksik olmuyor. Türkiye, a veya b senaryosuna değil, z senaryosuna da hazır olacak şekilde bir stratejiyle yürümek zorunda. Bazı bölge ülkelerinin izlediği gerginlik politikalarına rağmen biz aklıselimin hakim olduğu bir enerji diplomasisi ile Doğu Akdeniz gazının ticarileşmesi için her türlü işbirliğine açık olduğumuzu belirttik.
"Diğer yandan, 2019-2020'de tamamlanması planlanan TürkAkım projesi de tarafların anlaşması durumunda Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine katkıda bulunacak. Türkiye bölgenin enerjide anahtar ülkesi. Türkiye, önemli bir bölgesel aktör ve güvenilir ortak."
İlk sondaj 2018'de gerçekleştirilecek
Bakan Albayrak, "İki gemiyle sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılarak envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimizle de Akdeniz'de 2018'de ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz. Bu birilerini rahatsız ediyor, edecek" diye konuştu. Albayrak, şunları söyledi:
"Türkiye daha sondajı yapmadan, 'Türkler gaz buldu' yaygarası koparılmaya çalışıldı. Siyaseten bu manipülatif haberlerin arkasında neler olduğunu biliyoruz. İnşallah biz adımları rasyonel ve bilimsellik içinde atarsak, o gün gelecek. Kimse Akdeniz'i kendi babasının denizi, kendi zenginliği sanmasın. Türkiye olarak, gerek uluslararası hukuktan kaynaklı kendi münhasır ekonomik alanlarımızda, gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ruhsatlı sahalarında bu aramaları yapmaya devam edeceğiz. Kimse kusura bakmasın. Allah nasip eder de o gazı da bulursak, kimse merak etmesin, halkımızla bu müjdeyi de ilk biz paylaşacağız."
"Gaz inşallah daha da ucuzlayacak'
"Artık, satıcılardan ziyade alıcıların piyasayı domine ettiği bir yöne doğru gidiyoruz ve Türkiye, bu piyasada daha aktif oluyor. Türkiye'nin elinde bulundurduğu alıcı gücüyle, gaz inşallah daha da ucuzlayacak. Şehirlerde hane halkı da, sanayi de daha ucuz gaz kullanacak.
Türkiye'nin 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke olabileceğini aktaran Albayrak, bu kapsamda 2015'te sisteme verilen günlük 190 milyon metreküp doğalgaz kapasitesinin, yıl sonu itibarıyla 288 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti.
"Ulusal şebekeye 400 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine sahip gelişmiş bir sistemi ülkemize kazandırmak için gerekli yatırımları hızla hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin yılda ortalama 55 milyar dolar enerji ve maden ithalat faturası var.
"Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulunması gerek. Bu konuda Türkiye'nin boşa harcayacak zamanı yok. Sokağa atacak 1 kuruş paramız, heba edeceğimiz 1 gram enerjimiz yok. Doğalgaz alanında, sadece altyapı yatırımları değil, arama ve sondaj alanında da tarihi bir sürecin eşiğindeyiz.
"İkinci yüzer LNG santrali yolda"
Bakan Albayrak, doğalgaz depolama alanında da tarihi büyük adımlar attıklarını belirterek, "Kasım veya aralık gibi ikinci yüzer LNG santralini devreye alıyoruz. Tuz Gölü'nün ikinci fazı 2019'da bitiyor. Silivri'deki kapasite artırma çalışmalarımız da devam ediyor. 2021-2022'de yıllık 10 milyar metreküpün üzerinde depolamayla Türkiye enerjide başka bir yere gidiyor" diye konuştu. (PT)
2017'nin ilk 6 ayında 906 işçi öldüTürkiye'de 2016 yılında işçi ölümü sayısı tarihinin rekorunu kırarak 1970'e ulaşmıştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)verilerine göre, 2017'nin ilk altı ayında da ölen işçi sayısı 906 olarak açıklandı. Soma'da tam 301 can gitti13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciası Türkiye'deki yaşanan en büyük işçi kazası olarak kayıtlara geçti. Olay dünyada büyük yankı bulurken, Küba, Bolivya ve Venezuela'daki maden işçileri 1 günlük iş bırakma ve 3 günlük yas kararı aldı. Faciadan 20 gün önce CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel önderliğinde son dönemlerde artan işçi ölümleri sebebiyle Soma'daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önermişti. |