Greenpeace “Kömüre karşı Plan B” adlı bir kampanya başlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yönelik imza kampanyasında, kömüre verilen teşviklerden vazgeçilmesi, yenilenebilir enerjilerin önündeki engellerin kaldırılması ve enerji verimliliği potansiyelinin değerlendirmesi çağrısında bulunuluyor.
Soma Karanlıkdere’deki can kayıplarının temelinde hükümetin enerji politikaları olduğunun belirtildiği kampanyanın taleplerinden biri de kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi başka sektörlere geçişi için ulusal bir plan hazırlığı yapılması.
Yeni iş olanakları
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan kampanyayla ilgili olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin çok fazla iş olanağı yaratma imkanına sahip olduğunu vurguladı.
“Kömür gibi tehlikeli, kirli ve hem ekonomik hem de sosyal olarak pahalı bir enerjiye karşı uygulanabilir bir alternatifimiz var: enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiler. Kimse canından da işinden de olmadan bunu başarabiliriz.”
İş güvenliği göz ardı edildi
Aksoğan Enerji Bakanlığı’nın 2012’yi kömür yılı ilan ettiğini ve kömüre teşvikleri artırmaya karar verdiğini de hatırlattı.
“Kömür madenleri özel sektöre şartsız ve yeterince denetim olmadan devredildi. Madenleri devralan ve kömür yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar, şirket çıkarları adına insan faktörü ve iş güvenliğini göz ardı ettiler.
Bunlar yapılırken Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi imzalanmadı, maliyetlerin azalması için güvenlik ikinci planda bırakıldı. Bu felaket aslında hiç yaşanmayabilirdi.”
Kömür teşvikleri kaldırılsın
Greenpeace’in kampanyada önerdiği “B Planı”nda şu talepler yer alıyor.
* Yeni kömür projeleri iptal edilmeli.
* 2040 yılına kadar kömür devreden çıkarılarak elektrik üretimindeki payı sıfıra indirilmeli.
* Kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi sektörlere geçişinin yapılması için ulusal bir plan hazırlanmalı.
* Kömüre verilen teşvikler sona erdirilip bu teşvikler yenilenebilir enerjilere kaydırılmalı ve yenilenebilir enerjiler önündeki bariyerler kaldırılmalı.
* Enerji lisans başvurularında öncelik yerli kömür ve ithal kömürden yenilenebilir enerjilere geçilmeli.
Greenpeace’in “SOMA Kömür Madeni Faciası Bilgilendirme Dokümanı” başlığıyla yayınladığı rapora buradan ulaşabilirsiniz. (YY)