Kor Kitap eylül ayında işçi sınıfının ilk siyasal programı olan Komünist Manifesto’yu yedi dilde okuyucuyla buluşturarak yayın hayatına başladı. "Karanlıktan aydınlığa" mottosunu kullanan yayınevi Komünist Manifesto dışında bilim ve roman başlıkları altında kitaplar da yayınladı.
Eylül ayında yayın hayatına başladı
Kor Kitap henüz çok yeni bir yayınevi. Ancak tanıtım metinlerinde yazdıkları gibi aslında geçmişin birikiminden esinleniyorlar: “Emekle yoğrulup çoğaldı bilgi. Her yeni kuşak emeğini damıttığı, büyüttü bilgi denizini. En eski çağlarda yaşamış insanlarla günümüz insanının emeği ve deneyimi burada buluştu. Burada toplandı her dilde her söz, her çalışmada her hareket, her bilimde her keşif, her sanatta her eserin tadı”.
Yayınevini tanıtmak amacıyla hazırlanan bu metni Komünist Manifesto’nun giriş yazısı olarak da kullanmış Kor Kitap.
Bu yüzden olsa gerek Komünist Manifesto’yu Türkçe, Kürtçe, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça bir arada okuyucuya sunarak “Yine bir başka karanlıkta bir kor teslim aldık, harlamak, yeniyle çoğaltmak, geleceğe taşımak için” diyor Kor Kitap.
Öztürk: İlk kitabımız simgesel olsun istedik
Çevirmenler ve çevirilerKürtçe çeviri: Tonguç Ok |
Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk, Komünist Manifesto ile yayın hayatlarına başlama nedenini şu cümlelerle özetliyor:
“İlk kitabımız simgesel olsun, en özlü şekilde yayımcılığımızı ifade etsin istedik. Bu yüzden, bu dünya emekçilerine tarihte henüz daha güçlüsü yazılmamış bir çağrı metni olan ‘Komünist Parti Manifestosu’nu seçtik ve özel bir formatla yayımlamaya karar verdik.”
Yayınevi Komünist Manifesto’nun ardından Maksim Gorki “Ana”, Bilge Umar “Börklüce”, Rıza Özlütaş “Burası Politeknik”, Mustafa Kemal Coşkun “Emekçileri İzlemek”, Nevzat Onaran “Türk Nüfus Mühendisliği (1914-1940)”, Charles Darwin “Türlerin Kökeni”, Çağrı Mert Bakırcı “Evrenin Karanlığında Evrim Işığı” ve “Evrim Kuramı ve Mekanizmaları” gibi kitaplarını okuyucuyla buluşturdu.
Ekim Devrimi’nin 100. Yılı vesilesiyle roman ve inceleme kitapları yayınlamayı planlayan Kor Kitap Kürtçe okuyucuyu için de çeşitli “sürprizler” olacak. Kor Kitap 218’de Kürtçe kitapları yayınlamayı planlıyor.
"Bu küçük kitapçığın ağırlığı pek çok cilde denktir"
"Avrupa'da bir hayalet kol geziyor, komünizm hayaleti", sözleri ile başlayan ve Bilimsel sosyalizmin en önemli program belgelerinden biri olarak nitelendirilen Komünist Manifesto’nun önemini Lenin şu sözlerle izah ediyor:
"Bu küçük kitapçığın ağırlığı pek çok cilde denktir. Bugüne dek uygar dünyada örgütlü ve mücadeleci proletaryanın tümüne hayat ve hareket veren onun ruhudur."
Karl Marx ile Friedrich Engels tarafından Komünistler Birliği'nin programı olarak kaleme alınan ve ilk olarak 21 Şubat 1848’de Londra’da Almanca olarak yayınlanan Komünist Parti Manifestosu, tüm dünyadaki ezilen halkların ve emekçi sınıfların bir manifestosu haline geldi. BBC'nin yaptığı online ankette dünyada "binyılın en büyük düşünürü" olarak Karl Marx’ın seçilmesi de Komünist Manifesto’nun etkisini gözler önüne seren bir önemli gösterge.
"...Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim ürküntüsüyle tir tir titresinler. Proleterlerin, zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yok. Bir dünya var kazanacakları. Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!" sözleriyle işçi sınıfının güçlerini dünya ölçeğinde birleştirerek burjuvaziye yöneltmesi çağrısı yapıyor Manifesto. (FD/HK)