İstanbul Bilgi Üniversite'sinin bu yıl eğitime açılan kampüsü Santral İstanbul'da "Komşularla Toplantılar" konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
İlk bölümü dün (1Kasım) düzenlenen yuvarlak masa toplantısının ilk oturumunda "Kafkaslarda ve Orta Doğu'da Kültürel Alt Yapı" konuşması yapıldı.
Anadolu Kültür Vakfı'ndan Osman Kavala'nın moderatörlüğünü yaptığı panele Gürcistan'ndan Levan Khetaguri, Ermenistan'dan küratör Eva Khachatrian, Suriye'den Issa Tourna, Türkiye'den Ayça İnci ve İstranbul Kültür Sanat Vakfı'ndan Nilgün Mirze konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Bilgi Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümü öğretim üyesi Serhan Ada, “coğrafi konum gereği böyle bir konuşma yapmak zor da olsa, kültürel toplantılar hareketlilik, çok kültürlülük ve sanatsal yaratıcılığı besleyen karşılıklı etkileşim açısından önemli" diye konuştu.
"Sanat siyasi gelişmeleri olumlu yönde etkiler"
Osman Kavala ise, böyle bir dönemde İstanbul Bienali yoluyla kültürün ve sanatın politik gelişmeleri olumlu yönde etkileyeceği konusunda umudunu yitirmediğini söyledi.
Konuşmacılar "geçmişte büyük değişimlere sahne olan Kafkasya ve Orta Doğu'daki politik gelişmenin, bu bölgenin kültürel aktörleri için, ekonomik bir anlamı olduğuna da" değindi.
Türkiye ve komşu ülkelerin sanatsal ve kültürel görünümün, o görünümün aktörlerini, kuralları ve stratejilerini daha iyi anlamanın yollarının tartışıldığı panelde Nilgün Mirze de; kültürel diyalog açısından sanatın önemini vurguladı.
Kültür insanlarını “sürekli gezinen hayaletlere” benzeten Mirze, sosyal içerikli sanatsal projelerin bağımsız kurumlarca desteklendiğini aktardı.
Konuşmacıların ülkelere göre farklılaşan kültür politikalarının kısa tarihçesine de değinilen panelde, Ermenistanlı küratör Eva Khachatrian’ın Türkiye’den sanatçılarla gerçekleştirdiği kısa bir sergi gösterimi de yer aldı.
İkinci oturumun konusu “21. Yüzyılda Bağımsız Çağdaş Sanat İnisiyatifleri”ydi.
Panele, Ürdün, İran ve Lübnan’dan sanatçılar katıldı. Bağımsız inisiyatiflerin, çağdaş sanat yoluyla nasıl kültürel görünüm içinde yer alacağının tartışıldığı panel, akşamüstü Santral İstanbul’da düzenlenen “Işık, Elektrik, Aydınlanma” sergisinin açılış kokteyliyle son buldu. (YK/NZ)