Hükümet, "demokratik açılım" kapsamında vatandaşlardan gelecek ayrımcılık iddialarını soruşturacak bir komisyon oluşturmayı planlıyor. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Ulaş Karan'a göre bu yetersiz, komisyonun çalışacağı kriterleri belirleyen bir düzenleme, bir yasa gerkiyor.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, cuma günü mecliste yaptığı konuşmada orta vadede bir komisyon kurmayı amaçladıklarını belirtti. Karan, bianet'e, "Ayrımcılıkla ilgili mevzuat dar ve caydırıcı değil. Komisyon tek başına sorunu çözemez, hangi kriterlere göre denetimi ve düzenlemeri yapacak? Ayrımcılıkla ilgili kapsamlı bir yasal düzenleme gerekiyor" dedi.
"Ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri denetlenecek"
Atalay, Anayasa'nın 10. maddesinin her türlü ayrımcılığı yasakladığını belirterek "Birçok demokratik ülkede mevcut olan bağımsız bir ayrımcılıkla mücadele komisyonu ülkemizde de kurulacaktır. Komisyon, özel ve kamu sektörüne yönelik her türlü ayrımcılık şikâyetini ele alarak etkili bir denetim gerçekleştirecektir. Konuyla ilgili kanun tasarısı yakında yüce Meclise gönderilecektir" dedi.
Bakan, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının da bağımsız ve sivil bir insan hakları kurumuna dönüştürülmesine yönelik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Kurumun yapısı ve yetkilerinin, ulusal insan hakları mekanizmalarının tabi olması gereken evrensel esasları belirten Paris Prensipleri ışığında düzenleneceğini söyleyen Atalay, ayrımcılıkla mücadele komisyonu gibi insan hakları ihlallerinin de etkili bir şekilde denetleneceğini belirtti.
Taraf gazetesindeki habere göre Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu ile ilgili kanun tasarısı iki hafta içerisinde meclise gelecek.
Karan, "Bazı ülkelerde tek kurum var. Bazı ülkelerde iki farklı kurum oluşmuş durumda. Eşitlik kurumu olarak da adlandırılan bu kurumların AB mevzuatı açısından kurulması gerekiyor. Bugüne kadar yapılmış bir yasa ve de konu hakkında bir tartışma yok. Kapsamlı bir ayrımcılık yasasına ise ihtiyaç var. AB ülkelerinde 2000 yılından sonra Ayrımcılık ile ilgili çerçeve yasalar oluşturuldu. Türkiye'de de oluşturulması gerekiyor" dedi.
hak örgütlerinin oluşturduğu İnsan Hakları Ortak Platformunun (İHOP) bir "Ayrımcılığın Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılması Yasa Taslağı" hazırladığını belirten Karan, bu konu üzerine bir yasa çıkartmanın kolay olmayacağını düşünüyor.
"Her ülkenin kendi koşullarına bağlı olarak özel olarak hazırlanması gerekiyor. Bu tür komisyon veya kurullar ya idareye ya da yasama organına bağlı olmak zorunda. İdareye bağlı olması durumunda kurulun bağımsızlığı sorunu açığa çıkıyor."(İP)