Yeni anayasayı hazırlayacak Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma usul ve yöntemlerini belirlendi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, komisyonun dünkü (31 Ekim) toplantısından sonra "Önümüzdeki yılın sonunda anayasa konusunu noktalamak istiyoruz" dedi.
Komisyon kurulduğundan beri dört esas, beş alt komisyon toplantısı yapıldı. Alt komisyon toplantılarında, Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma usul ve esaslarının değerlendirilip üst komisyona sunuldu ve "içtüzük" olarak değerlendirilen 15 maddelik kararlar alındı.
Çiçek'in yaptığı açıklamaya göre, komisyon dört aşamalı çalışacak.
"Birinci aşama katılım, veri toplama ve değerlendirme, ikinci aşama ilkelerin belirlenmesi ve metin oluşturulması, üçüncü aşama metnin kamuoyuna sunulması ve tartışılması, dördüncü aşama da komisyonda elde edilen görüşlere göre taslağın elden geçirilmesi, teklif haline getirilmesi olacak."
1 Kasım'dan itibaren geçilen birinci aşamada, sürece katkı vermek isteyen sivil toplum kuruluşları (STK) Meclis'te olmayan siyasi partiler, şahıslar, meslek örgütleri dahil herkes, görüşlerini yazılı olarak 31 Aralık 2012'ye kadar Meclis Başkanlığına iletecek.
Anayasanın katılım süreci için Uzlaşma Komisyonuna katılan her partiden birer üye alarak üç ayrı alt komisyon oluşturulacak.
"Bir komisyon siyasi partilerin ve anayasal kuruluşların görüşlerini düşüncelerini, ikinci komisyon kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin görüşlerini, üçüncü komisyon STK, fiili oluşumlar gibi yapıların görüşlerini alacak."
TMK ve TCK'da düzenlenme talebi reddedildi
Toplantıda, Barış ve Demıkrasi Partili (BDP) milletvekilleri, BDP Meclis Üyesi ve anayasa yapım sürecinde görevli, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prof. Büşra Ersanlı'yı gündeme getirerek, 'Terörle Mücadele Kanunu (TMK)' ve Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) anayasa çalışmaları bitmeden düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Bu öneriye Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Halk Partisi (MHP) üyeleri karşı çıktı.
Bunun üzerine BDP'li vekiller, "Anayasa komisyonun devamını sorgulayacağız. Bu süreçte milletvekilleri düşebilir. Fiilen komisyon işlevsiz hale de gelebilir" diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Çiçek'e, tutuklu bulunan milletvekillerinin tutuksuz yargılanmalarının sağlanması için başkanlıkça herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.
Öztürk, ayrıca Çiçek'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, yüzde 10 seçim barajı konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. (NV)
* Bu haberi Radikal gazetesi ve Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) derledik.