Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütüne yönelik sınır ötesi operasyon yapan ve Ekvador'a giren Kolombiya'yla bir diğer sınır komşusu Venezüella arasındaki gerilim devam ediyor.
Kolombiya ordusu geçtiğimiz cumartesi günü Ekvador topraklarında FARC'a ait bir kampı bombaladı. Daha sonra sınırdan içeri giren askerler aralarında örgütün yöneticilerinden Raul Reyes'in de bulunduğu 17 gerillanın cesetlerini aldı.
Sınır ihlaline tepki gösteren Ekvador ve Venezüella, Kolombiya'yla diplomatik ilişkileri kestiklerini açıkladı.
Ekvador hükümeti sınıra 3 bin 200 asker yollarken Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez de 10 tank tugayını Kolombiya sınırına gönderdi. Chavez, benzer bir girişimin "savaş sebebi" sayılacağını açıkladı
Kolombiya'dan suçlamalar
Kolombiya polis müdürü General Oscar Naranjo, Chavez'in FARC örgütüne 300 milyon dolar yardım yaptığını iddia etti.
Kolombiya hükümeti, komşu ülkelere karşı askeri bir girişimde bulunmayacağını belirtirken gerilla lideri Reyes'in bilgisayarında iddiayı destekleyen bilgiler olduğunu açıkladı.
İddialara göre, 1990'ların ortasında FARC da Chavez'e yardımda bulunmuştu.
Venezüella başkan yardımcısı Ramon Carrizales'se iddiaları yalanladı.
Şili, Meksika ve Brezilya sorunun çözümü için arabuluculuk yapmayı önerirken, Birleşmiş Milletler de taraflara soğunkanlılık çağrısında bulundu.
FARC
1960'larda Kolombiya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak ortaya çıkan FARC, Marksist-Leninist bir gerilla örgütü olarak köylüleri ve kırsalda yaşayan yoksulları temsil ettiğini iddia ediyor.
1980'lerde uyuşturucu ticareti nedeniyle Komünist Partisi'yle ilişkisi kesilen grup, Kolombiya hükümetinin özelleştirmelere son vermesini, gelir dağılımını iyileştirmesini, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) etkisinden çıkmasını savunuyor.
Örgüt, ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa Birliği'nce de "terörist" olarak niteleniyor. Örgütün 8 bin ila 16 bin kişilik bir gerilla gücü olduğu tahmin ediliyor.(EÜ)
* Bu haberde BBC ve the Guardian'dan yararlandık.