Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile imzalanan barış anlaşmasının referandumda az farkla reddedilmesinin ardından, ateşkesin ay sonuna kadar geçerli olacağını açıkladı.
31 Ekim'den sonra sürecin nasıl ilerleyeceği belirsizliğini koruyor.
Müzakere heyeti Havana'da
Televizyondan halka seslenen Santos ayrıca barış sürecinin devamı amacıyla müzakere heyetini, FARC ile görüşmesi için Küba'nın başkenti Havana'ya gönderdiğini bildirdi.
Santos "Bu çatışmaya bir çözüm bulacak anlaşmayı gerçekleştirebilmek için ilerleyebileceğimizi ümit ediyorum" dedi.
TIKLAYIN - KOLOMBİYA'DA 52 YILLIK SAVAŞI BİTİREN ANLAŞMA İMZALANDI
Timoşenko: Savaş devam mı edecek?
FARC lideri, "Timoşenko" lakaplı Timoleon Jimenez ise Santos'un açıklamasının ardından Twitter'dan "Sonra ne olacak, savaş devam mı edecek?" yazdı.
Timoşenko referandumdan hayır çıkmasının ardından sonuçtan üzüntü duyduğunu ancak şiddete dönülmeyeceğini söylemişti.
Örgüt, 52 yıllık iç savaşın ardından silah bırakıp siyasi parti kurarak sivil siyasi sürece katılmayı planlıyordu.
TIKLAYIN - KOLOMBİYA BARIŞ ANLAŞMASI REFERANDUMUNDAN “HAYIR” ÇIKTI
Muhaliflerle görüşme
Hükümet anlaşmayı reddeden muhalifler ile müzakereler için de ayrı bir heyet oluşturdu.
Ülkede en çok ölümün yaşandığı dönemde devlet başkanlığı yapmış olan Alvaro Uribe, referandumda “Hayır” kampanyasını destekliyor, mevcut hükumeti “FARC'a çok yumuşak davranmakla” suçluyordu.
FARC gerillalarına hapis cezası verilmesi gerektiğini savunan Uribe, gerillaların siyasi sürece katılımına da karşı çıkıyordu.
Ne olmuştu?
Kolombiya'da hükümet ile FARC geçen hafta 52 yıllık iç savaşa son verecek olan barış anlaşmasını imzalamıştı.
Ancak pazar günü yapılan referandumda yüzde 50,24 oyla ve yaklaşık 54 bin oy farkla anlaşma reddedilmişti. (YY)
Mutabakatta barış vurgusu |
Barış anlaşmasının ana metni olan, “Çatışmanın sona erdirilmesi, istikrarlı ve kalıcı bir barışın inşası için genel anlaşma”ya göre, şu konularda mutabakat sağlanmıştı: * Bu anlaşma istikrarlı ve kalıcı barışın oluşturulmasında gerekli bir koşul olarak tarafların ortak kararıyla çatışmanın sona erdirilmesine karar veriyor ve halkın barış isteği ile birlikte onaylıyor. * Barışın inşası hiçbir ayrım olmaksızın toplumun tümümün katılımını gerektiren bir ortak noktadır; ülkenin ulusal sınırları içerisindeki tüm topraklarda insan haklarına saygının teşvik edilmesi, sosyal adalet ve çevre ile uyum içinde ekonomik kalkınma, barış ve gelişimin bir garantisidir. * Büyük çoğunluğun dâhil olduğu eşitlik, refah ve sosyal gelişim, bir ülke olarak büyümeye olanak sağlar. Barışın olduğu bir Kolombiya, bölgesel ve küresel barış ve gelişimde etkin ve egemen bir rol oynayacaktır. * Barışın sağlanmasında sağlam temeller elde etmek için demokrasiyi bir koşul olarak vurgulamak oldukça önemlidir. * Anlaşmaya varmak için Ulusal Hükümetin ve FARC-EP’nin tam mutabık olmaları ve tüm Kolombiya toplumunun yanı sıra bölgesel entegrasyon yapılarının ve uluslararası camianın da bu sürece davet edilmesi gerekmektedir. |
* Bu haberi AA ve BBC Türkçe'den derledik.