Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütünün “Timoçenko” lakaplı lideri Londono Jimenez Cartagena kentinde düzenlenen törende barış anlaşmasına imza attı.
Mermiden yapılmış bir kalemle imza atılan 297 sayfalık anlaşmanın üzerinde "Geçmişimiz kurşunlarla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak" ifadesi yer aldı.
Törende Santos "Şimdi barışın yeşermesi gerekiyor", Timoçenko' da "Savaş artık bitti. Şimdi barışı tesis etmeye başlıyoruz" dedi.
TIKLAYIN - KOLOMBİYA KALICI BARIŞ ANLAŞMASININ TAM METNİ
Referandum
Anlaşmanın yasalaşabilmesi için 2 Ekim’de yapılacak referandumda kabul edilmesi gerekiyor.
Anlaşmaya, Küba'nın başkenti Havana'da Cumhurbaşkanı Santos ve Timoşenko arasına dört yıl süren görüşmelerin ardından varıldı.
AB'nin tavrı
AB anlaşmadan birkaç saat önce FARC'ı "terör örgütleri listesinden" kaldırdığını duyurdu.
Törene aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı.
52 yıllık savaş
Kolombiya devleti ve FARC ile yaşanan 52 yıllık çatışmalarda 220 bin kişi hayatını kaybetmiş, 3 milyon insan zorunlu göç etmişti. Barış görüşmeleri 1991'de başladı, çeşitli kesintilerle bugüne gelindi.
Venezuela-ABD
Kolombiya'da FARC ile devlet arasında imzalanan barış anlaşması ilişkileri gergin olan iki ülke arasında da uzun bir sürenin ardından ilk temasa yol açtı.
Törene katılan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry daha sonra bir görüşme yaptı.
Kerry, görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "çatışmacı değil, yapıcı olmak istediklerini" belirterek, Venezuela'daki olaylardan derin endişe duyduklarını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise, konuyla ilgili açıklamasında, Kerry'nin Maduro'ya ekonomik zorlukları aşmak için muhalefet liderleriyle yapıcı şekilde çalışma çağrısı yaptığını bildirdi.
Kerry ve Maduro'nun ikili görüşmeleri devam ettirme konusunda mutabık kaldıkları da açıklandı.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik krizin sorumlusu olarak ABD’yi görüyor, Washington’ın Venezuela'ya karşı "ekonomik savaş" yürüttüğünü, hükümetini devirmek istediğini savunuyor.
ABD ile Venezuela, karşılıklı olarak büyükelçi bulundurmuyor, ilişkileri maslahatgüzar seviyesinde sürüyor.
Maduro Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'teki seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.
Maduro’nun görev süresi gelecek yıl sona erecek. (YY)