Kolombiya’da onbinlerce kişi, hükümet ve FARC arasında yürütülen barış görüşmelerini desteklemek için beyaz kıyafetleriyle sokaktaydı.
Bogota’da gerçekleşen büyük yürüyüşe devlet başkanı Juan Manuel Santos da katıldı. Santos, “Bu ulus, çok fazla acıya ve yaraya neden olan şiddeti reddettiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
Yürüyüş, sol kanattan devlet başkanı adayı Jorge Eliecer Gaitan’ın öldürülüşünün 65. yıldönümünde gerçekleştirildi. Kazanmasına kesin gözüyle bakılan Gaitan’ın ölümü, FARC’ın kuruluşuna giden yolu da beraberinde getirmişti.
FARC’ın, yürüyüşü anaakım politikaya geri dönmek için bir sıçrama tahtası olarak kullanabileceğine dair eleştirilere karşın, sol partiler müzakerelerin akıbeti için dayanışmanın önemini vurguladı.
Yürüyüş sözcüsü Prof. Dr. Nahum Munera, Havana’da devam eden diyaloğun bir dönüm noktasına gelmesini umduğunu söyledi, “Bu yürüyüş savaşın sona ermesi ve barışın mümkün olması için atılan bir adım” diye konuştu. Organizatörlerden Cepeda da “Nu hareket, Kolombiya halkının barış lehine kararlılığının bir göstergesidir” dedi.
Yürüyüşe katılan 54 yaşındaki çiftçi Gustavo Rodriguez, “Ben şiddetin içine doğdum. Çocuklarım da öyle. Bu sürecin barışı getireceğine inanıyorum. Bu, Santos’u ya da FARC’ı desteklediğimiz anlamına gelmiyor, sadece ateş altında yaşadığımız anlamına geliyor” diye konuştu.
Beş maddelik müzakere gündemi
Kolombiya’da 1964’ten beri süren çatışmalarda en az 70 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden edildi. Müzakerelerin son aşaması 2012’de Oslo’da başladı ve Küba’da devam ediyor.
Hükümet ve FARC’ın müzakerecileri, beş maddelik çözüm gündeminde ortak bir zemin arıyor. Beş maddelik gündemin ilk ve en önemli aşamasını kırsal kalkınma ve toprak reformu oluşturuyor. Kolombiya’nın geniş kırsal alanlarında toprakların birkaç kişinin elinde olmasından kaynaklanan sosyal eşitsizlik, çatışmanın kökeni olarak varsayılıyor.
Çözümün ikinci aşaması, demokratik siyasi katılım. FARC, son Sözleşme imzalandıktan sonra siyasi muhalefetin işleyebilmesi için garanti verilmesini, yurttaşların siyasi katılımı için demokratik mekanizmaların oluşturulmasını ve ulusal, bölgesel ve yerel politikalara katılımın arttırılması için etkili yöntemlerin geliştirilmesini istiyor.
Üçüncü madde, çatışmanın sonlanması. Bunun için karşılıklı ve kesin ateşkes; silahların bırakılması; FARC gerillalarının sivil hayata ekonomik, sosyal ve politik olarak geri dönmesi; başta cinayet ve katliamlardan sorumlu, hak savunucularını ve sosyal hareketleri tehdit eden örgütler olmak üzere tüm kriminal örgütler ve destek ağlarıyla, ayrıca yozlaşma ve cezasızlıkla mücadelenin güçlendirilmesi gibi maddeler var. Ayrıca bireylerin durumuna, yani hüküm giyip giymeyeceklerine, FARC üyesi mi yoksa işbirlikçisi mi olduklarına Ulusal Hükümet karar verecek.
Dördüncü madde, yasadışı uyuşturucu sorununun çözülmesi. Bu sorunun hem uyuşturucu bitkilerin ekildiği topraklar hem de tüketim bağlamında çözülmesi planlanıyor.
Beşinci madde, mağduriyetlerin giderilmesi ve hakikat.
Toprak reformunda anlaşma sağlandı
Hükümetin başmüzakerecisi Humberto de la Cale, örgütle geçen hafta toprak reformu konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Siyasi katılım konusundaki anlaşma 18 Nisan’da sonuçlanacak.
Ancak anlaşma toprak sahiplerinin ve eski devlet başkanı Álvaro Uribe’nin tepkisini çekti. Uribe, twitter hesabından “Barış sürecine muhalefetim barışa değil, cezasızlığa karşı” dedi. İktidarda olduğu 2002-2010 arasında, Uribe barış görüşmelerini reddedip askeri müdahaleyi yoğunlaştırmıştı.
En son barış görüşmeleri, 1999-2002 arasında dönemin devlet başkanı Andréas Pastrana Arango idaresinde gerçekleşmiş, karşılıklı ertelemeler, anlaşmazlıklar ve silahlı eylemlerin artması nedeniyle son bulmuştu. (ÇT)
* Bu haberi colombiareports.com, guardian.co.uk ve iol.co.za haber sitelerinden derledik.