Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasının oylandığı dünkü referandumda, sandıkların kapanmasından yaklaşık iki saat sonra açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 50,24 ile “Hayır” sonucu çıktı.
Katılım oranının yüzde 40'ın altında kaldığı referandumda 35 milyon seçmenden sadece 13 milyonu oy kullandı.
297 sayfalık anlaşmaya "Hayır" diyenlerin sayısı, "Evet" diyenlerden yaklaşık 63 bin fazla oldu.
TIKLAYIN - KOLOMBİYA KALICI BARIŞ ANLAŞMASININ TAM METNİ
Telesur’un haberine göre, referandumda “Evet” oyunun çıktığı bölgeler, savaştan en çok etkilenmiş olan bölgeler:
Kolombiya'da iç savaş sonucu yaklaşık 260 bin kişi ölmüş, 6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda bırakılmıştı.
Yürürlüğe girmesi için onaylanması gerekiyordu
Hükümet ile FARC arasında imzalanan ve 52 yıllık iç savaşı bitirmek için atılan en ciddi adım olan anlaşma, dört yıllık bir müzakere süreci sonunda, geçen hafta Küba'nın başkenti Havana'da imzalanmıştı.
TIKLAYIN - KOLOMBİYA'DA 52 YILLIK SAVAŞI BİTİREN ANLAŞMA İMZALANDI
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için ise referandumda onaylanması gerekiyordu. BBC Türkçe, anlaşmanın reddedilmesinin ardından barış sürecinin geleceğinin belirsiz olduğunu yazdı.
Cumhurbaşkanı Santos: Ateşkes yürürlükte
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının referandumda reddi sonrası FARC'la ateşkesin hala yürürlükte olduğunu açıkladı.
Juan Manuel Santos ayrıca istifa etmeyeceğini ve barış çabalarını sürdüreceğini belirtti.
Santos müzakerecilere, Küba'ya giderek FARC liderleriyle bir sonraki adımı konuşmaları emrini verdiğini de açıkladı.
FARC: Şiddete dönülmeyecek
FARC lideri Timoleon Jimenez de sonuçtan üzüntü duyduğunu ancak şiddete dönülmeyeceğini kaydetti.
Jimenez, savaşı sona erdirmeye kararlı olduklarını vurguladı. FARC, referandum öncesinde de mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.
Örgüt, 52 yıllık iç savaşın ardından silah bırakıp siyasi parti kurarak ay ay içinde sivil siyasi sürece katılmayı planlıyordu.
Uribe de “Hayır” diyordu
Ülkede en çok ölümün yaşandığı dönemde devlet başkanlığı yapmış olan Alvaro Uribe, “Hayır” kampanyasını destekliyor, mevcut hükumeti “FARC'a çok yumuşak davranmakla” suçluyordu.
FARC gerillalarına hapis cezası verilmesi gerektiğini savunan Uribe, gerillaların siyasi sürece katılımına da karşı çıkıyordu.
Bölgesel ve küresel barış vurgusu |
Barış anlaşmasının ana metni olan, “Çatışmanın sona erdirilmesi, istikrarlı ve kalıcı bir barışın inşası için genel anlaşma”ya göre, şu konularda mutabakat sağlanmıştı: * Bu anlaşma istikrarlı ve kalıcı barışın oluşturulmasında gerekli bir koşul olarak tarafların ortak kararıyla çatışmanın sona erdirilmesine karar veriyor ve halkın barış isteği ile birlikte onaylıyor. * Barışın inşası hiçbir ayrım olmaksızın toplumun tümümün katılımını gerektiren bir ortak noktadır; ülkenin ulusal sınırları içerisindeki tüm topraklarda insan haklarına saygının teşvik edilmesi, sosyal adalet ve çevre ile uyum içinde ekonomik kalkınma, barış ve gelişimin bir garantisidir. * Büyük çoğunluğun dâhil olduğu eşitlik, refah ve sosyal gelişim, bir ülke olarak büyümeye olanak sağlar. Barışın olduğu bir Kolombiya, bölgesel ve küresel barış ve gelişimde etkin ve egemen bir rol oynayacaktır. * Barışın sağlanmasında sağlam temeller elde etmek için demokrasiyi bir koşul olarak vurgulamak oldukça önemlidir. * Anlaşmaya varmak için Ulusal Hükümetin ve FARC-EP’nin tam mutabık olmaları ve tüm Kolombiya toplumunun yanı sıra bölgesel entegrasyon yapılarının ve uluslararası camianın da bu sürece davet edilmesi gerekmektedir. |
(AS)
* Fotoğraf: Daniel Garzon – Bogota / AA