Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, İstanbul Havalimanı adı verilen 3. Havalimanını inşa eden konsorsiyumdaki hisselerinin devri için Rekabet Kurumu’na başvurdu.
Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kolin İnşaat başvurusunda hisselerinin Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Kalyon Havacılık ve İnşaat AŞ tarafından devralınmasını istedi. Devredilen hisselerin listesi şöyle:
* İGA Havalimanı İşletmesi AŞ,
* İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi,
* İGA Güvenlik Hizmetleri AŞ,
* CMLKK Bilişim Teknolojileri Hizmetleri AŞ,
* CMLKK Liman İşletmesi AŞ ve CMLKK Gayrimenkul Yatırım İşletmeleri AŞ
* Koloğlu Holding AŞ’nin Lodos Elektrik Üretim AŞ’deki hisseleri
Anıl Koloğlu’nun hisseleri için de başvuru
Ayrıca, Kolin İnşaat'ın yönetim kurulundan Anıl Çağrı Koloğlu’nun CMLKK Akaryakıt İstasyonları İşletmeciliği AŞ ve CMLKK Otopark İşletme Hizmetleri AŞ’de bulunan hisselerinin Mehmet Kalyoncu ve Uğur Cengiz tarafından devralınması için de kuruma müracaat edildi.
Kolin İnşaat projeleri
Kolin’in bugüne kadar yapımında ortak olduğu projeler arasında Ankara Hızlı Tren Garı, tren yolundaki bazı bölümlerin inşaatı, Marmaray banliyö hatları, Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı metro inşaatı gibi işler var.
Bunun yanında şirketin Artvin’de Hidroelektrik Santral’den (HES) İstanbul’da Gayrettepe metrosuna kadar devam etmekte olan birçok projesi de bulunuyor:
- Yusufeli Barajı ve HES inşaatı
- Soma Kolin Termik Santral Yapım İşi
- Bingazi Ovası Su Dağıtım Sistemi Projesi
- Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri
- Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü Dahil) Projesi Kınalı – Odayeri (Bağlantı Yolları Dahil Kesimi) Yap İşlet Devret Modeli İle Yapılması, İşletilmesi ve Devri İşi.
Haritayla hangi şirket, nerede?
Sermaye-iktidar ilişkileri üzerine kolektif veri derleme ve haritalama çalışması yapan Mülksüzleştirme Ağı'nın hazırladığı haritadan 3. Havalimanı ve çevresindeki projeleri üstlenen / finansman sağlayan projeleri görebilirsiniz:
* Büyütmek için tıklayın.
Havalimanı ne zaman açılacak?
3. Havalimanına taşınma işlemi ilan edilen son programa göre 1 Mart'ta Türkiye saati ile (TSİ) 02.59'da başlayıp 3 Mart'ta TSİ 00.00'da sona erecek.
TIKLAYIN - 3. Havalimanına Taşınma Tarihi "Yeniden" Açıklandı
Atatürk Havalimanı (AHL) ise, tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere 3 Mart 2019 saat 00.00 itibariyle kapatılacak.
3. havalimanı hakkında13 Ağustos 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Havalimanının ihalesini 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22 milyar 152 milyonluk euroluk bir teklif ile kazandı. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. Projenin temeli ise 7 Haziran 2014’te atıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havalimanının tüm bağlantıları ile beraber maliyeti ise yaklaşık 10,2 milyar Euro olarak açıklandı. 29 Ekim 2018’de açıldıKaradeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açıldı. Toplam alanı 7 bin 700 hektar olan arazinin yüzde 80’i kamuya aitti. Geriye kalan alan ise zaman içinde kamulaştırıldı. Kuzey Ormanları Savunması'nın (KOS) raporuna göre toplam alanın 6 bin 172 hektarı ormanlıktı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Künyesi İş cinayetleriCHP Milletvekili Ali Şeker’in 3. Havalimanındaki iş cinayetleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı bilgi edinme başvurusuNA 3 Aralık 2018’de Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013 – 2018 yılları arasında 3. Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı yani en az 52 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre ise, 3. Havalimanı inşaatında 38 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. ProjeTüm aşamaları tamamlandığında 76,5 kilometrekarelik alada yıllık 150 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet vermesi planlanıyor. Toplam kamulaştırma alanının, 3 bin 500 hektarının havalimanı alanı; 1100 hektarının da içinde bir “havacılık tıp merkezi” ve büyük alışveriş tesislerinin bulunacağı bir “ticaret alanı” olacağı öngörülüyor. Havalimanının karayolu ulaşımının ise Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile yapılacak entegrasyonla sağlanacağı ifade ediliyor. |
(TP)