Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ali Atalan, Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki ihlallerle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Önergede, cezaevinde mahpusların çiçek yetiştirmesine izin verilmediği, kitap sayısına kısıtlama getirildiği, ısınma ve hijyen problemlerine çözüm bulunmadığı ifade edildi.
Jandarma mı sorumlu, gardiyan mı?
Ali Atalan, önergede ayrıca, jandarmaların, gardiyanların görevlerini yerine getirdiği, bunun hukuksuz olduğu ifade edildi:
“Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük ve kanunlara göre, ceza infaz kurumu ve tutukevlerinin iç yönetiminden Adalet Bakanlığı (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü), dış koruması ile sevk ve nakil hizmetlerinden Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.
“Ancak, Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda cezaevi içerisinde jandarma tarafından hukuka aykırı şekilde aramalar yapıldığı, mahpuslara ait gazete, kitap, defter, kıyafet ve diğer özel eşyalara zarar verildiği belirtildi.
“Ceza İnfaz Kurumları tüzüğünün ‘insan onuruna saygının korunacağına’ vurgu yapan ilgili maddesini de ihlal edecek şekilde tutsakların ruhsal, bedensel, sosyal sağlığını zedeleyen insan hakları ihlallerinin olduğu şikayetleri ulaştı.
“Ayrıca Adalet Bakanlığının bir genelgeyle, cezaevlerinin dört tarafını 7-7,5 metre yükseklikte ve üzerinde 1 metre tel çekilmiş olan duvarlarla, havalandırmaların üzerini ise tel kafesle kapatma kararı aldığı şeklinde bilgiler basında yer aldı.”
“Isınma ve hijyen problemi”
Bakan Bozdağ’ın şu soruları yanıtlaması istendi:
* Jandarmanın, ceza infaz kurumlarında dış koruma ile sevk ve nakil hizmetleri dışında cezaevi içerisinde yetkisi var mı?
* Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, jandarma hangi kanun veya protokole göre ve ne sebeple koğuşlarda arama yaptı?
* Daha önceden kontrolden geçirilerek içeri alınmış olan gazete, kitap, defter, kıyafet ve diğer özel eşyalar hangi sebeple tahrip edildi?
* Koğuşlarda çiçek yetiştirilmesi neden yasak?
* Mahpuslara verilen kitap sayısına kısıtlama getirilmesinin sebebi nedir?
* Isınma ve hijyen problemlerinin çözümüne yönelik çalışmanız var mı?
* Basında belirtildiği gibi, havalandırmanın üzerini telle örtmeyi öngören bir genelge var mı? Var ise kamuoyu ile neden paylaşılmadı?
Yazar Aslı Erdoğan da hücre ve havalandırmalarda mahpusların yetiştirdiği çiçeklerin Olağanüstü Hal (OHAL) ilanıyla yasaklandığını, gardiyanların baskınlarında el konularak atıldığını Hürriyet gazetesine anlatmıştı.
Bakanlığa 19 bin 368 şikayet başvurusu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği cevabında da “2007 ila 25 Ekim 2016 tarihleri arasında hükümlü ve tutuklulara yönelik keyfi muamele ve hak ihlalinde bulunulduğu gerekçesiyle Bakanlığımıza ulaşan 19 bin 368 şikâyet başvurusu var” bilgisini vermişti.
TIKLAYIN - BAKAN BOZDAĞ: CEZAEVLERİNDE SEKİZ YILDA 2 BİN 300 KİŞİ ÖLDÜ
Bozdağ’ın cevabında, Türkiye’deki hapishanelerin kapasitesinin 5 bin 704 kişiyle aşıldığı bilgisi de yer almıştı:
“12 Ekim 2016 itibarıyla ülke genelinde 189 bin 269 kişilik kapasiteye sahip 372 ceza infaz kurumunun fiilen hizmet verdiği, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklu sayısının 194 bin 973 olduğu bilginize sunulur.” (AS)