Alınan ortak kararla sessizliğin hakim olacağı kentte çok sayıda konferansın yanı sıra, dalış, kamp, yürüyüş ve şiir sunumu gibi etkinler de yapılacak.
Kocaeli'de yas sessizliği
Yedi yıl önce Kocaeli'de 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece saat 03:02'de Kocaeli, Gölcük merkezli, aletsel büyüklüğü 7.4 olan depremde resmi kayıtlara göre yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti.
Pek çok kuruluşun etkinlik düzenleyeceği Kocaeli'de alınan ortak karara göre bu gece kentte 17 Ağustos'ta ölenlere ve sevdiklerini yitirenlerin acısına saygı nedeniyle yüksek sesle müzik çalınmayacak.
Fuar'da özel anma programı
Bu gece depremin gerçekleştiği saate kadar bekleyip, aynı acıyı paylaşan insanlarla el ele tutuşarak saygı duruşunda bulunmak isteyenler Fuar alanında toplanacak.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Güneş Sahnesi'nde özel program hazırladı. Konya'dan Kültür Bakanlığı Semah Gösterisi ve Tasavvuf Musikisi topluluğu geliyor. Fuar'da saat 03.02'ye kadar etkinlik devam edecek, yiyecek dağıtılacak. Sabaha karşı Büyükşehir Belediyesi otobüsleri İzmit'in çeşitli bölgelerine halkı ücretsiz götürecek.
"17 Ağustos 1999 depreminden alınan dersler"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerin bugünkü bölümünde "17 Ağustos 1999 depreminden alınan dersler" konulu toplantı yapılıyor.
Büyükşehir Meclis Salonu'nda saat 14:00'deki toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Semih Tezcan, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nden Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı, Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy katılacak.
Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi'nde "Unutmadık, unutturmayacağız" adlı arşiv fotoğraflarının yer aldığı sergi de saat 13.00'de açılacak.
Gölcük'den denize çiçekler dökülecek
17 Ağustos Depremi'nin merkezi Gölcük'te de anma etkinliği Kavaklı sahilindeki Melisa Çay Bahçesi'nde saat 18:30'da başlayacak.
Gesotim 12.Dönem mezunlarının yemin töreni ve sertifika töreninin ardından, resim ve malzeme sergisinin açılışı yapılacak.
Gölcük Engelliler Derneği'nin şiir sunumunun sonrasında, Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun katılacağı panel ve söyleşi var.
Radyo 7'nin şiir dinletisinin ardından Gölcük'teki anma etkinliği gece denize çiçek bırakılmasıyla son bulacak.
Değirmendere'de su altından görüntülerle anma
Değirmendere'de anma etkinlikleri çerçevesinde, bugün denize dalış yapılacak. Saat 13:00-15:00 arası Çınarlık Sahili'nde yapılacak dalışa Değirmendere Su Altı Topluluğu (DESSAT), Kocaeli Doğa Sporları Kulübü (KODOSK) ile İstanbul Sivil Savunma Birliği Su Altı ekipleri katılacak.
Deprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da bu etkinlikte yer alacak. Gece saat 21:00'den itibaren Çınarlık Sahili'nde yapılan su altı çekimleri yayınlanacak. Değirmendere'de etkinlik programı gece saat 03:02'de son bulacak.
Nurcan Taşpınar'ın başkanı olduğu Kocaeli Depremzede Derneği, önceki yıllarda olduğu gibi bu gece yarısı da saat 02.00'de İzmit Küçükörs İşhanı'ndaki dernek merkezinde üyelerle buluşacak.
Katılımcılar, daha sonra Yürüyüş Yolu'ndan Anıtpark'a kadar yürüyecekler. Kocaelili izciler de Hasaneyn Yaylası'ndaki Doğal Afetler Bilinç Kampı çalışmalarına bugün başlıyor. 20 Ağustos'a kadar devam edecek çalışmalara yaklaşık 300 izcinin katılımı bekleniyor.
Rakamlarla 17 Ağustos
* 17 Ağustos depremi yerin 17 kilometre derinliğinde peş peşe dört ayrı fay kırılması oldu ve toplam süre 45 saniyeyi buldu.
* Resmi kayıtlara göre Kocaeli'de 9 bin 477 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 881 kişi yaralandı.
* Resmi rakamlara göre Kocaeli genelinde 35 bin 180 konut, 5 bin 770 işyeri yıkıldı veya ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 işyeri için orta hasarlı; 45 bin 086 konut ve 6 bin 128 işyeri için hafif hasarlı raporu verildi.
* Depremden sonraki aylarda toplam 10 bin 989 aileden 47 bin 241 kişi, devletten yardım alarak il dışına gönderildi. Bu ailelerden 497'si turistik bölgelerde bir süre tatil yaptı, sonra geri döndü. (EZÖ)