Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) 10 aydır devam eden sürecin sonunda Kocaeli Üniversitesi'nde bugün (31 Aralık) greve çıkıyor.
Üniversitelerde 1975 yılında iki saat süren grevden sonra ilk kez bugün başlayacak olan grevde işçiler, yeni yıla grev çadırında "insanca yaşam ve güvenceli iş, güvenceli gelecek" talep ederek girecekler.
Anlaşma sağlanmadı
Grev toplam 90 işçinin çalıştığı Derbent Uygulama Oteli, Umuttepe İktisat Fakültesi Kantini, Öğrenci Evi Kantini, Öğretim Üyeleri Restutantı,Tıp Fakültesi Hastanesi Kantini ve Tıp Fakültesi Öğrenci Kantini işyerlerinde.
Ağustos ayında başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması ile grev sürecine gelindiğini belirten OLEYİS Kocaeli Temsilcisi Barış Aşan, sözleşme masasında işverenin bir çok idari maddede, ikramiyelerde ve sosyal haklarda anlaşmaya yanaşmadığını belirtti.
"Üniversitede de grev olur"
Aşan, “İşveren 'biz yetkilerimizi sendika ile paylaşmak istemiyoruz, işten çıkarma kararlarımıza kimse müdahale etmesin' dedi. Anlaşmanın sağlanmaması üzerine biz 14 Kasım'da grev ilanımızı iş yerlerine astık. Ancak 15 Kasım sabahı işveren yasal olmayan bir iş yaparak, grev ilanlarımızı söktü" dedi.
Bu gelişmenin üzerine 16 Kasım'da noter huzurunda tekrar grev ilanı astıklarını, sendikanın ve işçilerin kararlı tavrı üzerine zorla işçilerden imza toplanarak grev oylamasının istendiğini belirten Aşan, sonrasındaki gelişmeleri şöyle özetledi:
"İşçiler grevi istediler. Bununla da yetinmeyen işveren, başta işyeri temsilcilerimiz olmak üzere, bir çok arkadaşımızı sürgün etti. Sendikadan istifa ettikleri takdirde tekrar aynı işyerlerine geri götürdü. Yılmadığımızı gören işveren, üniversitede grev olmayacağı gerekçesi ile dava açtı ve dava bizim lehimize sonuçlandı. Alınan kararda üniversitede greve çıkmanın önünde her hangi bir engelin olmadığı söylendi. Bunun üzerine biz kararımızı verdik ve bugün greve çıkıyoruz.”
Rektörlükten işçilere zorla istifa baskı
İşçilere yapılan baskıların bilim kurumuna yakışmadığını düşünen Aşan, üniversite araçlarıyla işçilerin evlerine gidildiğini, ailelerinin ikna edilip, işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıldığını söyledi.
“Arkadaşlarımız gece evlerinden alınarak notere götürüldü ve orada 92 YTL noter parası ödenerek istifa ettirildi. Rektör, '5 yıl görevdeyim, 5 yıl iş güvenceniz var. 700-900 YTL arası maaş vereyim istifa edin' çağrısında bulundu. (EZÖ/TK)