Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) üniversiteden ihraç edilen Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi’nde 19 Ekim’de “Barış ve Özgürlük Üzerine” hocalar ve öğrencilerle karşılıklı anlatımlarla serbest panel gerçekleşecek.
1 Eylül'de yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) üniversitelerden 2 bin 346 öğretim elemanı ihraç edildi. Kocaeli Üniversitesi’nden “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan 19 akademisyen de 2 bin 346 kişinin arasındaydı.
Kocaeli Üniversitesi’nden uzaklaştırılan akademisyenler tarafından başlatılan Kocaeli Dayanışma Akademisi alternatif bir ders anlayışıyla 28 Eylül tarihinde geniş katılımlarla açıldı.
Akademide 5 Ekim’de Yrd. Doç. D. Güven Bakırezer anlatımıyla “İfade Hürriyeti ve Epistemolojik Temelleri: J.S.Mill Örneği”, 12 Ekim’de ise Dr. Mehmet Ruhi Demiray’ın sunduğu ‘‘İnsanlık Karanlığa Düştüğünde Düşünce: Sartre Örneği” konusu işlenmişti.
19 Ekim’de ise “Barış ve Özgürlük Üzerine” hocalar ve öğrencilerle karşılıklı anlatımlarla serbest panel gerçekleştirecek. Akademi’nin programı 1 Şubat’ta ise son buluyor.
Prof. Dr. Ümit Biçer ise akademideki gelişen süreci bianet’e anlattı.
Biçer: Yaşadığımız çağa karşı sorumluyuz
Biçer, kendilerinin sadece üniversitede ders vermekten sorumlu olmadığını vurgulayarak “Bu faaliyetleri insan olduğumuz için hem kendimize hem yaşadığımız çağa sorumluluk hissettiğimiz için yaptık” diyor.
“İhraç edilmemizden sonra Kocaeli’nde kalarak eğitmeye ve eğitilmeye devam edeceğimizi, gerekirse sokakta ders vereceğimizi belirttik. Kocaeli Dayanışma Akademisi’ni ilan edip ilk etapta 19 eğitim görevlisi arkadaşımızla birlikte seminerlere başladık.
“Ders verdiğimiz günler kalabalık oluyor. Açılışımızda sivil toplum örgütleri, sendikalar, öğrenciler, eğitim görevlileri, halk kısacası Kocaeli’nin tüm renkleri vardı.
“Faaliyetlerimizi sadece seminerlerle sürdürmek niyetinde değiliz, ortak araştırmalar yapmayı planlıyoruz ve yine bu çalışmalar, savunduğumuz temel doğrular üzerinden ilerleyecek.
“Önümüzdeki dersi ortak bir forum gibi gerçekleştireceğiz. Genel olarak herkes kendi alanlarını güncel konulara uyarlayarak işliyor. Programımıza 2 Şubat’tan sonra devam edeceğiz ama aynı tarzda değil.”
Bu hafta dava açacaklar
Biçer, ihraç edilen akademisyenlerin bu hafta idari mahkemelere dava açacağını gerekirse de Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini söyledi.
“KHK kararlarının OHAL süresince kapsamlı olması gerekirken adeta hayatımızın tamamını ilgilendirecek bir karar olduğunu görüyoruz. Bununla alakalı olarak biz hazırlığımızı tamamladık.
“Bu hafta idari mahkemelere dava açacağız. Sonuç alır mıyız bilmiyoruz ama Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesine de bu konuyu taşıyacağız. Yaptığımız hukuk sorunun çözüleceğini umuyorum. Çünkü tartışılan hukuk söz konusu değil, bunu savunabilecek hiçbir hukukçu da yok!” (OÜ/NV)