Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, 1 Mart itibariyle "Yerinde karar" dönemi başlatacaklarını belirttiği açıklamasında çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı kabinesine ileteceklerini ve alınan kararları AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını söyledi.
Koca'nın açıklamaları özetle şöyle:
“8 milyon doz aşı yapıldı”
“Aşılama çalışmalarında yaklaşık 1,5 milyonu ikinci doz olmak üzere 8 milyon doz aşı seviyesine ulaşıldı.
"Aşı tedariğine paralel olarak ortaya koyduğumuz performansla küresel düzeyde en başarılı ülkeler arasındayız.
"(…) İlgi gören her ürünün temininde güçlük vardır. Kaldı ki aşı kıtlığı yaşanan bir zamandayız.
“Bugün aşıyı temin edebilirken, yarın temin edilebileceğinin garantisini kimse veremez. Aşı tedariğinde her an aksaklık yaşanabilir ve program kesintilere uğrayabilir. Bunu yaşamamanın tek yolu, kendi aşımızı üretmektedir.
“İlk dozdan 42 gün sonra...”
"Aşı olduğumuz gün korunma başlamıyor. İkinci doz aşıyı olup üzerinden 14 gün geçtikten sonra aşılanmış oluyoruz. Yani ilk aşı olduğumuz günden 42 gün sonra. Bu 42 gün kendimizi daha iyi korumak zorundayız.
“Ayrıca tüm nüfusumuzun en az yüzde 60'ını aşılamadan aşı güvencesini elde etmiş olmuyoruz.
“Kararları Cumhurbaşkanımız açıklayacaklardır”
"Vaka sayılarındaki artış, bazı illerimizin daha geç normalleşme sürecine geçmesine neden olabilecek.
“Geçen haftalarda iller düzeyinde yüz bin nüfusa düşen haftalık vaka sayılarını paylaşmaya başladık. Salgın yönetiminde "Yerinde karar" dönemine geçeceğimizi duyurduk. İllerin risk düzeylerini, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak ilan edeceğiz.
"Bu risk durumlarına göre farklı iş kollarımızın faaliyet serbestliği konusunda Bilim Kurulumuzun çalışmasını, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Kabinemize arz edeceğim.
“Alınan kabine kararlarını da, Kabine Toplantısı sonrasında tensipleri halinde sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacaklardır.
Bedava aşı iddiaları
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çin’den gelen 1 milyon doz ücretsiz Covid-19 aşısının Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) her bir dozu 12 dolardan fatura edildiği iddiasına cevap veren Koca, özetle şunları dedi:
“Ülkelerarası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari sır olarak kalması sözleşmeye de konduğu için fiyatı özellikle söylemedim.
“Deniyor ki üretici firma 1 milyon doz aşı üretti ve bu 1 milyon doz aşıyı Türkiye'ye bedel almadan bağışladı. Ancak distribütörü olan firma ise bunu DMO'ya, yani devlete fatura etti. Üretici firmanın devlete bedelsiz verdiği aşıyı, üretici firma fatura ederek devletten 12 milyon dolar para aldı. Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici bir firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı, bunun akılla izahı var mı?
“Bunun üzerine firmaya, sözleşme gereği kendilerine Türkiye'nin vermesi gereken bir bedel bulunduğunu ve bu bedelin ödendiğini belirterek, ‘Böyle bir iddia var. Bu nedir?’ diye sorduk. Firma diyor ki özetle, 'bu aşıyla ilgili buradaki amaç, siz bizden teminat istediğiniz için biz teminatı sağlayamamıştık, bu nakit akış yönetimini sağlamak için biz distribütörümüz firmaya bedelsiz olarak verdik ama biz sizden ücretini olduğu gibi aldık'."
“Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı”
Aşı çalışmaları ve ithal edilecek aşılarla ilgili de bilgi veren Koca parti kongreleri ve maçlardaki locaların kalabalık olmasıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
"Toplantılarla ilgili genel olarak biz salgında bulaşın nasıl olduğunu biliyoruz ve ilk günden itibaren salgında bulaşın yakın temasla birlikte daha da arttığını hep anlatır olduk. Vatandaşımız bu bulaşı biliyor ve özellikle de vatandaşımıza kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını ifade etmiştik. Dolayısıyla bu anlamda bu bilgilendirmede bir değişiklik yok.
"Taraftar olmak insanımızın sağlığını ötelemeyi gerektirmez. Bizim daha hassasiyetle, gayretle çaba sarf etmemiz ve 83 milyon vatandaşımızın eşit fedakarlıkta bulunarak, mücadeleye katkı sağlaması gerekiyor. Hepimizin hassasiyetle üzerine düşeni yapması gerektiği kanaatindeyim.”
TIKLAYIN - "Cenazede sosyal mesafenin kalkacağını öngöremedim"
TIKLAYIN - Peki, biz babamızı neden 15 kişi toprağa verdik?
(EKN)