Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı / AA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana, Mersin, Antep, Maraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis sağlık müdürleri ve saha koordinatörlerinin katılımıyla Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.
Koca, Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde diğer hastalıkların tedavilerinde aksama yaşanmadığını ifade ederken, dünya genelinde de salgınla Türkiye gibi sistemli şekilde mücadele eden ülke olmadığını söyledi.
Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranının yüzde 31 olduğunu belirten Koca Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre özetle şunları dedi:
“Diğer tedavilerde aksama olmadı”
“Sağlık hizmetleri bir bütündür. Birinin diğerinden ayrı ele alınamayacağı ilkesinden taviz vermedik.
“Tedavisinin ertelenmesinde bir sakınca olmayan, hatta tedavisinin daha sonra yapılması hastalarca da tercih edilen bazı rahatsızlıklar dışında hastalarımızla ilgilendik. Hastalarımız, hekim ilgisi ve hastane imkanlarından geçici aksamalar dışında yararlanabildi.
“Bizim için tek hastalık Covid-19 olmadı. Arada fark olduysa, bu daha ziyade, hastanelere başvuruların eskisine göre daha önemli sebeplere dayanmasıdır.
“Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon poliklinik muayenesi yapılmış, yaklaşık 7 milyon kişi yatarak tedavi almış, 7,5 milyon ameliyat gerçekleştirilmiş, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayımız ise 510 bin kişi olmuştur.
“Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, salgın dönemi olmasına rağmen, tedavi hizmetlerimizde bir aksama yaşanmamıştır.
“Devletimiz sağlık hizmetini eşit şekilde sunuyor”
"Devletimiz, bu mücadeleyi büyük bir başarıyla yürütmektedir. Salgından en az etkilenerek çıkmaya hazırlanan ülkelerden biriyiz. Salgın boyunca Covid- 19 başta olmak üzere tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız, sağlık sistemimizin başarısıdır.
“Her birimizin eşit derecede sahibi olduğumuz güçlü devletimiz, halk sağlığı hizmetlerini bizlere eşit derecede sunmaktadır. Bunu, salgın şartlarında apaçık şekilde tecrübe ediyoruz.
“Türkiye, salgına karşı, dünyada örneği az görülen bir halk sağlığı hizmeti başarısı gösterdi.
“Yerel mücadele yöntemi”
“Daha önce Diyarbakır, Van, İzmir ve Samsun’da çalışma toplantıları yaptık. Bu çalışmalarda çevre iller üzerinde yine aynı ehemmiyetle durduk.
"Bir haftamızı İstanbul’a ayırdık. Salgınla mücadeledeki başarısını, zaaflarını masaya yatırdığımız, eksiklerini tespit ettiğimiz il sayısı 30’a ulaştı.
“Her bölgenin virüsle mücadelede zayıf noktaları farklılık gösteriyor. Yerel mücadele yöntemini seçmemiz, zayıf noktalara karşı, bölgelere, tedbirlerle takviye güç vermeyi amaçlıyor.
7 kent ve Türkiye geneli yatak dolulukları
“Adana’da yatak doluluk oranımız yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 30.
“Mersin’de yatak doluluk oranımız yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 65, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 19.
“Gaziantep’te yatak doluluk oranımız yüzde 58, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33.
“Kahramanmaraş’ın yatak doluluk oranımız yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 78, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 20.
“Hatay'da yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 37.
"Osmaniye’de yatak doluluk oranımız yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 13.
“Kilis’te yatak doluluk oranımız yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 33.
"Türkiye genelindeki yatak doluluk oranımız yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 31.
“DSÖ Türkiye’yi dünyaya örnek gösteriyor”
“Koronavirüsle, bizim gibi sistemli şekilde mücadele eden yok. Bu sözün arkasında duran sadece Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı değil. Bu sözün arkasında, salgınla ilgili her konuda son sözü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de duruyor ki Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor.
“Bu sözlerimin amacı, sizlere bir övünme sebebi sunmak değildir. Bu sözlerimin amacı, kendimize olan inancımızın artmasıdır. Bu inanç ne kadar artarsa, sonuç o kadar müspet olur. İnanç şayet azalırsa çabuk yoruluruz. Geldiğimiz noktada yorgunluk ve bıkkınlık risklidir. Çok şey gördük, çok zorluklar yaşadık ve acılar çektik."
TIKLAYIN - Koca: Günlük vaka sayılarını değil, hasta sayılarını açıklıyoruz
(EKN)