Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Koca, Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 51,6; yoğun bakım yatak doluluk oranının yüzde 66,3, ventilatör doluluk oranının ise yüzde 33,6 olduğunu belirtti.
İllere göre yoğun bakım ve ventilatör doluluk oranlarını da paylaşan Koca, “Ventilatör doluluğu ile ilgili bir sorun olmadığı söylenebilir ama yoğun bakım yatak dolduğunda il bazında yer yer sorunlar yaşanabilir” dedi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Koca özetle şunları dedi:
“Sağlık çalışanlarının yükü 4-5 kat arttı”
"Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz.
“Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı ise bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.
“İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü dört-beş kat artmış durumda. Kendinizi bir sağlık çalışanının yerine koyun. Onların cephede sizin için göğüs göğüse çarpışan kişiler olduğunu bilin.
“Bu mücadelede onlara verebileceğiniz yegane destek, kendinizi virüsten korumanızdır. Bu desteği vermek için elinizden geleni yapın. Hastanelerimize, hastalığa yakalanmayarak güç verin.
Bu savaşta hayati cephe hastanelerimizdir. Bu cephede kayıplarımız oldu. Nadir yetişen insanlarımızı, ömrünü size adayan evlatlarımızı kaybettik.
“Eşi benzeri olmayan fedakarlıkların sonu artık ölüm olmasın. Size sağlık personelimizden hep iyi haberler verebilmemiz için bize tedbirlere uyarak yardım edin.
“İki aydır bulaşma hızı arttı”
“Virüs her gün çok sayıda insana bulaşmaya devam ediyor. Çok sayıda insan tedbir almayarak her gün kendini virüse maruz bırakıyor. Özellikle iki aydır bulaşma hızlandı.
“Tespit edilen vakaların tüm temaslılarına ulaşmaya çalışılsa da virüsü taşıyan herkesin tespiti ve taşıyıcıların izole edilmesi söz konusu değil.
"Tüm taşıyıcıları bilmek mümkün olmadığı için herkese taşıyıcı gözüyle bakmak tedbirin temel mantığıdır. Eğer böyle yaparsanız, büyümekte olan sorunu yönetmemize yardımcı olursunuz. Kesin olan sizin yardımınız olmadan bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğidir.
“Herkes HES uygulamasını indirmeli”
“Ücretsiz olan HES mobil uygulaması hizmetinden herkes yararlanmalı. HES mobil uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır.
“Ücretsiz uygulama tüm taşıyıcıları, temaslıları, hastaları içerecek şekilde bölgesel risk haritaları çıkarıyor, gidilecek mekanlar için güncel verilerle risk değerlendirmesi yapıyor.
"HES mobil uygulaması sizin risk yönetim rehberinizdir. Kullanımı ise basit bir telefon işlemi gibi kolaydır.
“HES, salgın yönetiminde bizim için de büyük bir işleve sahip. Karantina koşullarına uyulup uyulmadığını, bu uygulamayla denetliyoruz. Bugüne kadar, izolasyonda olması gerektiği halde dışarı çıkmaya teşebbüs eden yaklaşık 140 bin kişi bu sistemle engellenmiştir.
“Akıllı bileklik önlemi”
“Sorumsuzluk göstererek toplumda risk oluşturan kişilere karşı bir diğer önlem akıllı bileklik uygulaması olacaktır.
“Taşıyıcı ve temasların, bu dönemde özellikle toplum sağlığı açısından izolasyonu zorunlu kılınmıştır.
“Grip, salgın açısından çok sakıncalı”
"Kısıt günleri bize kalkan oldu. Normalleşme sürecinde bir bocalama yaşadık ve bunu aştık. Fakat görünen o ki bayramlar, düğünler, bayram havasında yaşanan olaylar, taziyeler salgın sınavında başarısızlığa yol açan olaylar, zamanlar oldu.
“Şimdi salgının bu gibi fırsatları yakaladığı günler geride kalıyor. Fakat sonbahara girerken tüm dünyayı tehdit edecek bir riske yaklaşıyoruz.
“Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalıdır. Zamanımız daha çok kapalı mekanlarda geçeceği için grip, hastalığın yayılmasını hapşırma ve öksürmelerle kolaylaştıracak.
“Aşı çalışmalarından yıl sonuna kadar sonuç alınacak”
“Şimdi bugüne kadar duymayı en çok arzu ettiğimiz şeyi, ama ihtiyatı elden bırakmadan söylemenin vakti geldi.
“Bilimsel gelişmeler bu salgının da sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. İnsan aklı, koronavirüs karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecektir.
“Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler, umut veren belki de çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası, yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz.
“Şu anda hazırlık çalışmaları Faz 3 aşamasında olan dokuz aşı var. İngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı başlatmış durumdadır.
“Biz de Türkiye olarak bir yandan kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teşebbüslerimizi başlattık.
“Bugün Sağlık Bakanlığı’nın izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde üç gönüllü sağlık çalışanında başlandı. Demektir ki sonu görülen salgın da son kritik ayları yaşıyor olabiliriz.
Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66,3
"Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51,6; yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66,3. Ventilatör yani solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33,6.
“Son hafta günlük ortalama vaka sayısının son ay günlük ortalama vaka sayısına göre değerlendirildiğinde en yüksek artış yüzde 39,7 ile Kayseri’de. Bu ilimizi yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor.
Ankara
"Ankara'ya baktığımızda yatak doluluk oranı yüzde 52,9, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 28,1. Son ay günlük ortalama zatürre vaka oranı ise yüzde 6,02, son hafta zatürre oranı yüzde 3,02, son 3 güne geldiğimizde ise bu zatürre oranının yüzde 2,39'a indiğini görmüş oluyoruz.
“Ankara'da son hafta günlük ortalama vaka sayısı, son ay günlük ortalama vaka sayısına göre artış oranı yüzde 38,84.
"Son hafta günlük ortalama yoğun bakım sayısının son ay günlük ortalama yoğun bakım sayısına göre oranı ise yüzde 34,51, son hafta ise hem vaka hem yoğun bakım yani hastane yükü açısından stabil kaldığını, yani Ankara'nın son hafta bir stabil döneme girdiğini ve kontrol altına alındığını söylemek istiyorum.
TIKLAYIN - Koca: Ankara’da vaka sayısı İstanbul’un iki katı
İstanbul
“İstanbul'da yatak doluluk oranı yüzde 55,3. Yoğun bakım yatak doluluk oranı 60,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 36,9.
“Son ay günlük ortalama zatürre oranının yüzde 6,53, son hafta zatürre oranı yüzde 4,72.
İzmir
İzmir'de yatak doluluk oranı 54,1, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 72,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 47,8.
“Son ay günlük ortalama zatürre oranı 8,38, son hafta bu oran yüzde 5,46'ya kadar düştü. Son 3 gün ise yüzde 4,4 inmiş durumda.
“İzmir'de de sadece son ayda yarı yarıya zatürre oranının düştüğünü orada da filyasyonun ve tedavinin erken başlandığını ve sonuç aldın alındığını bir hastane yükünün giderek azaldığını söylemek istiyorum.
Yoğun bakım oranları
"Yoğun bakım yataklarının en dolu illerimiz şöyle: Bartın yüzde 77,32, Batman yüzde 76,4, Sakarya yüzde 76,33, Ordu yüzde 75,98, Samsun yüzde 75,74, Giresun 75,34, Hatay yüzde 74,92.
Ventilatör oranları
“Ventilatör doluluk oranlarında ise, Bartın'da yüzde 65,08, Bilecik yüzde 56,45, Amasya yüzde 56,11, Afyonkarahisar yüzde 55,73, Sakarya yüzde 53, 86, İzmir yüzde 51,4.
“İki aşı çalışmasına izin verdik”
“Şu an faz-3 çalışması süren dokuz aşı bulunuyor. Altı çalışmada ise hastaya uygulamalar başladı.
"Bakanlık olarak izin verdiğimiz iki aşı çalışması oldu. Biri Çin'den 'Sinovac' dediğimiz bir aşı. Bugün konuşmamda da bahsetmiştim, Hacettepe'de üç sağlık çalışanıyla başlamış oldu. Ağırlıklı sağlık çalışanları gönüllü olarak katıldı.
“Baştan 1200 kişiye yapılmış olacak. Devamında 10 bin kişi daha ilave ediliyor olacak.
“İki aşı yapılıyor; bir baştan, bir de 15 gün ikinci aşı olmak üzere. Devamında ay sonuna doğru, 28-29'uncu günde antikor gelişimi görülüyor olacak. Dolayısıyla biz bu anlamda 1 ay sonrası için uygulanan bu aşının etkinliğini, antikor geliştirebilirliğini görmüş olacağız.
“Bir diğer aşı Pfizer aşısı. Pfizer'in çalışmasına da bununla ilgili izin verildi.
“İstanbul'da Çapa ve Cerrahpaşa dahil olmak üzere 10'dan fazla merkezde bu başlıyor. Önümüzdeki günler başlamış olur.
“Şu an sokağa çıkma yasağı yok”
"Türkiye için de şu an sokağa çıkma gibi bir yasağın söz konusu olmadığını ve Bilim Kurulu'nun da şu an öyle bir önerisinin olmadığını söyleyebilirim.
“İnsandan insana geçen bu virüsün yakın temasla geçtiğini bildiğimiz için maske ve mesafeyi çok söylüyoruz ve hep de tekrara düşüyoruz ama bu bulaşın önlenmesinin en kestirme yolu, mesafe ve mesafeyi koruyamadığımız noktada maske.
“İl Hıfzıssıhha Kurulları daha çok haraketliliği azaltan, yoğunlaşmanın olduğu durumlar için esnek mesai uygulamaları ve ulaşımla ilgili düzenlemeler gibi birtakım kararlar aldı.
“Bu esnek mesai saat uygulamalarıyla ilgili sadece kamu değil, Bilim Kurulu özel sektörün de benzer şekilde bu uygulamanın içinde olmasını zaten öneriyor.
“Burada özellikle İl Hıfzıssıhha Kurullarının sadece kamu değil, özel için de benzer şekilde kararların ilin durumuna, salgının seyrine göre alabileceğini söylemek istiyorum.
“Hazırlık ve 1. sınıflar 21 Eylül’de…”
“Milli Eğitim Bakanlığı ile Bilim Kurulu’nun ilgili komisyonu okulların nasıl açılması gerektiğiyle ilgili bir çalışma yaptı.
"Bu dönemde 2+5 gün şeklinde, yani ortalama 5.6 günde kendisini gösterdiği için belirti verebilir düşüncesiyle hazırlık ve 1'inci sınıflarla ilgili 2+5 gün şeklinde bir uygulamaya geçilecek.
“Salgının çok yoğun olduğu illerde ise gerektiğinde İl Hıfzıssıhha Kurulları başlatmama noktasında karar alabilir. Şu an öyle bir durum yok.
“Üç hafta sonrası için de salgının seyri, bölgesel durumu tekrar değerlendirilip ona göre kademeli geçiş olup olmayacağı veya nasıl olacağı tekrar değerlendirilmiş olacak." (EKN)