Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi.
Covid-19 salgınıyla mücadele anlamında şimdiye kadar atılan adımları anlatan Koca, alınan son kısıtlama kararlarının ertelenemez hale geldiğini söyledi.
Aşı çalışmalarıyla ilgili gelinen noktayı da değerlendiren Koca, "geleneksel" olarak ifade ettiği inaktif aşıyı daha güvenilir bulduklarını belirterek, bu nedenle Çin'den ithal edilecek Sinovac aşısından 50 milyon doz sipariş verdiklerini ifade etti.
Koca, aşı yaptırmanın zorunlu olmayacağı bilgisini paylaştı.
Ölüm sayılarındaki farklı açıklamalara da değinen Koca, enfeksiyon nedeniyle gerçekleşen tüm ölümlerin pandemi nedeniyle "bulaşıcı" hastalık olarak kaydedildiğini belirtti.
9 ilde hastane yoğunluk oranları
Hatay, Adana, Antalya, Samsun, Mersin, Ordu’da vaka sayılarının artmaya devam ettiğini söyleyen Koca, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Maraş, Antep’te vaka sayılarının düşmeye başladığını, ancak bu kentlerde hastanelerde yatak yoğunluğunun devam ettiğini söyledi.
Fahrettin Koca, bu illerde hastane doluluk oranlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
İstanbul - Servis doluluk oranı yüzde 58,6, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,2, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40,2
Ankara - Servis doluluk oranı yüzde 57,7, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 73,5, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31,0
İzmir - Servis doluluk oranı yüzde 57,9, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77,6, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 56,5
Hatay - Servis doluluk oranı yüzde 64,0, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 84,8, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 79,3
Adana - Servis doluluk oranı yüzde 62,3, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78,0, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 41,8
Samsun - Servis doluluk oranı yüzde 64,9, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80,8, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 60,7
Antalya - Servis doluluk oranı yüzde 46,7, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,5, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 51,4
Mersin - Servis doluluk oranı yüzde 58,1, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77,5, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 39,4
Ordu - Servis doluluk oranı yüzde 49,6, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78,4, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 50,5
“Aşı önümüzdeki günlerde 50 milyon doz gelecek”
Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm dünya yarışta öne geçmiş aşılara odaklanmış durumda. Ülke olarak ekonomik yükü dikkate almaksızın güvenirliği ve etkisi kanıtlanmış, en kolay ve en yaygın uygulanan aşılardan başlayarak alternatif aşıları temin etmek için büyük gayret gösterdik.
“Sözleşmesini imzaladığımız inaktif virüs aşısının teslimatı önümüzdeki birkaç gün içinde yapılacak. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecek.
“mRNA aşısı (Pfizer-BioNTech aşısı) için de görüşmelerimiz devam ediyor. Daha geç olarak teslimatı yapılmasının ötesinde, sınırlı miktarın üzerinde temin garantisi verilememektedir. Bu konuda görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir. Türkiye'nin standartlarına uygun olabilecek diğer alternatif aşılar için de görüşmelerimize devam ediyoruz.
"Aşıyı teslim aldığımızda öncelikle uluslararası akreditasyonu olan halk sağlığı ile tıbbi cihaz ve ilaç kurumları tarafından, ülkemize ithal edilen diğer tüm aşılarda uygulanan testler yapılacaktır.
“Ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra izin verilecektir.
“Yerli aşıyı Nisan’da uygulamayı umuyoruz”
“Çalışmalar olumlu sonuç verirse, yerli aşımızda nisan ayında faz 3 ve yaygın uygulama aşamasına geçebilmeyi umuyoruz.
"Yaptığımız sözleşme gereği önümüzdeki hafta içinde ilk kısmını teslim almayı umduğumuz aşı inaktif virüs aşısıdır. Yerli aşımız da aynı teknolojiye sahiptir.
“Aşı yaptıranlar kaydedilecek”
"Bilim Kurulumuzca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon oranı, ölüm oranı riski göz önüne alınarak belirlenen önceliklere göre aşılama yapılacak. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak.
“Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek. Aşı yaptıran vatandaşlarımız sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuz tarafından kaydedilecek.
“Test sonucu ve temaslılarda olan gibi, aşı olan vatandaşlarımız da merkezi veri tabanından takip edilecek.
“Salgını siyasi alana çekmeyin”
"Sizlerden ricam, kesinlikle salgının siyasi bir alana çekilmesine müsaade etmemenizdir. Salgının seyrini lehimize değiştirebilmek için birlikte hareket etmek zorundayız.
“Bilgi kirliliğinin had safhada olduğu bu ortamda aslı olan olmayan iddialara itibar etmeyelim.
“Nisan’dan sonra teslim edilecek aşıya ihtiyacımız yok”
“Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yoğun aşıya erişimi çok önemsiyoruz.
“Binlerce, yüz binlerce aşı siparişi verdiğini söyleyen ülkelerin aşı teslim sürelerine bakmak lazım. İlk 3 aylık zaman diliminde bu teslimatların yüksek olmadığını görürsünüz.
“Bize nisan ayından sonra teslim edilecek aşıya ihtiyacımız yok. O nedenle biz aşıya erken ulaşmayı istedik.
“İnaktif aşı güvenilir”
“Bir de aşının özellikle güvenilir ve etkin olmasını hedefliyoruz. Güvenilirlik anlamında da bildiğimiz bugüne kadar aşılarımızın geleneksel inaktif aşı yöntemi olduğunu biliyoruz.
“Sinovac aşısı ise bu anlamda çocukluk çağı aşılarımızı da üreten, 6 tane farklı aşıyı bugüne kadar üreten, 10 yıldan fazla zamandır aşı geliştirmeyle ilgilenen bir firma.
“Şu an aşıyı geliştirdiğini söyleyen birçok firmanın aşı geçmişleri olmadığını da bilelim.
“Sinovac en erken faz 3 çalışmasına geçen aşıydı. Dolayısıyla yaygın yapıldığını ve güvenilir olduğunu bilebildiğimiz bir aşıydı.
“İstediğimiz kadar alamadık. Marttan sonra istersek Sinovac dahil birçok aşıyı alabiliriz. Özellikle Türkiye'nin bir, iki veya üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu, sipariş veren ülkelere bakın görmüş olursunuz.
“Aşının zorunlu olmasını düşünmüyoruz”
"Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yapma hedefindeyiz.
“Vatandaşımıza aşının güvenilirliği ve etkinliği izah edilirse farklı yaklaşılacağına inanmıyoruz.
“Yılbaşı gecesi yasaklar geçerli”
"Yılbaşı gecesi de alınan salgın kısıtlamalarına dahil.
Ancak yılbaşı tatilinde kısıtlama gün sayısının artıp artmama durumu gelecek haftanın sonuçları ve salgının seyrine göre belirlenecek.
“216 sağlık çalışanı hayatını kaybetti”
"Bu dönemde sağlık çalışanlarımız bildiğiniz gibi çok büyük yük altındalar. PCR'ı pozitif olan vaka sayımız sağlık çalışanlarımız içinde 120 bini geçti. Toplam çalışanların yüzde 10'unu geçmiş durumda.
“Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise bu dönemde 216 oldu.
“Enfeksiyon olan herkese bulaşıcı hastalık yazılıyor”
"Özellikle şu dönemde ölüm sayılarını siyasetin konusu yapılmasına gerçekten çok üzülüyorum.
“Ölüm belgesinde sağ üst tarafında ölüm şekli yazar. Sol altta ise ölüm nedeni yazar. Ölüm şekli defnedilirken erken dönemde doğal bir ölüm mü, adli bir ölüm mü, bulaşıcı hastalıklar anlamında tedbir alınması gereken bir ölüm mü onu belirtir. Bunu ilk hekim doldurur.
“Sol altta gördüğünüz ölüm nedeniyse aynı anda doldurulmaz. İkinci hekim dosyasını kontrol ederek ölüm nedenini yazar. Covid nereye yazılır? Ölüm nedeni olan kısma yazılır.
“Aşağıda ise bulaşıcı hastalıklar başlığı var, orada 190-200'e yakın başlık var, bir tanesi de Covid.
“Mart ayındaki o genelgeden sonra her enfeksiyon bulgusu olan, her ateşi olan, parametrelerinde enfeksiyon bulgusu olan herkes enfeksiyon taşıdığı için tedbir alınsın diyerek bulaşıcı hastalıklar diyerek yazılıyor.
“Bu dönem pandemi dönemi olduğu için, her enfeksiyon bulgusu olan hasta yıkanırken tedbir alınsın diye bulaşıcı hastalıklar diye işleniyor." (EKN)