Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) medya brifinginde Covid-19'un sağlık çalışanları üzerindeki etkisi, sağlık çalışanlarının korunması için atılan adımlar ve Türkiye'deki sağlık çalışanlarının aşılanmasındaki son durum hakkında konuştu.
Koca, yaptığı konuşmada ve gazetecilere yaptığı değerlendirmede sağlık çalışanlarının aşılanması ve Türkiye’deki aşı çalışmalarıyla ilgili özetle şunları dedi:
Sağlık çalışanlarının aşılanmaları
“Türkiye olarak, yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımızın aşılanmasını 45 gün gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamış bulunmaktayız.
"Her ne kadar şu anda aşı üreten ülkeler arasında yer almasak da temin ettiğimiz aşıların bir kısmını sağlık çalışanları için kullanılmak üzere farklı ülkelerle paylaştığımızı da eklemek isterim.
“Sağlık çalışanları tüm insanlık için çalışıyor. Bizlere düşen bir başka görev, aşıya sağlık çalışanlarının erişiminin güçlü bir savunuculuğunu yapmaktır.
Yerli aşı çalışmaları
"Covid-19 aşılarıyla ilgili, şu an DSÖ tarafından kaydı tutulan aşılar listesinde 18 aşımız var. Bir tanesi, Faz-2 safhasında olan, bir ay sonra Faz-3 safhasına geçmesini ümit ettiğimiz inaktif aşı.
“Ayrıca dört tane aşımızın da Faz-1 çalışması başladı. Önümüzdeki ağustos, eylül gibi, yaz dönemi ilk aşımızın biteceğine, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum.
“Türkiye'nin inaktif, mRNA, virüs benzeri parçacık temelli gibi farklı teknolojiler kullanarak aşı geliştirme çalışmaları sürüyor. Ayrıca nazal aşı teknolojisi de Faz-1 aşamasına zannediyorum 2-3 hafta içinde geçmiş olacak.
“Yani 4-5 ay sonra ilk etapta birkaç aşımızın devreye girebileceğini ve insanlığın kullanımına da Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle geçirebileceğimizi ifade etmek istiyorum.”
Ghebreyesus "aşı eşitliğine" dikkat çektiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 78 ülkeye 35 milyon doz Covid-19 aşısı gönderildiğini söyledi. Ancak aşı eşitliği ve bulunabilirliği konusunda halen ciddi bir zorluk olduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, 27 Aralık'ta elinde aşı bulunduran ülkelere dünyanın 20 yoksul ülkesine acilen 10 milyon doz Covid-19 aşısı bağışlanması çağrısında bulunduğunu ama bu konuda henüz hiçbir ülkeden taahhüt almadıklarını söyledi. |
(EKN)